BiH
1

Radovan Karadžić zatražio da mu iznova sude

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, stalnih problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani, izvijestio je Birn Justice Report.

"Radovan Karadžić smatra da su brojna kršenja Haškog tužilaštva obaveze objelodanjivanja dokaza Odbrani rezultirala u nepoštenom suđenju. Počinjanjem suđenja iznova na pravi način ovaj put je jedini lijek koji će osigurati pošteno suđenje", navedeno je u podnesku Odbrane koji je predat sudijama Haškog tribunala.

Karadžić je naveo da mu je Haško tužilaštvo trebalo dostaviti sve dokaze prije početka suđenja 2009. godine, ali da je od tada do danas dobio preko 406 novih izjava, što znači da je Optužba "propustila" da mu dostavi oko 25 posto ukupnih izjava.

U podnesku je navedeno da je Sudsko vijeće do sada 58 puta našlo da je Tužilaštvo prekršilo obavezu objelodanjivanja.

"Količina kršenja ove obaveze u predmetu Radovana Karadžića nikada ranije nije viđena u međunarodnom krivičnom pravu", stoji u podnesku.

Karadžić je optužen da je, kao predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, počinio genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo 2009. godine, a dokazni postupak Haškog tužilaštva okončan je u maju ove godine. Odbrana optuženog bi sa izvođenjem svojih dokaza trebala početi u oktobru.