BiH
2

Radovan Karadžić ne želi kaznu uz presudu

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da mu Haški tribunal, u slučaju da bude proglašen krivim, ne izrekne odmah kaznu, već odredi zasebno ročište na kojem će se iznijeti visina kazne.

U podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Karadžić je naveo da očekuje da će biti oslobođen krivice prvostepenom presudom, koja će biti izrečena naredne godine, ali je zatražio da mu Sudsko vijeće ne odredi odmah kaznu u slučaju da bude proglašen krivim.

“Razlog za ovaj zahtjev leži u složenosti optužnice protiv dr. Karadžića. Sudsko vijeće će morati da cijeni 340 mogućih presuda: 263 zasebna incidenta i 77 tipova odgovornosti. Ukoliko dr. Karadžić bude proglašen krivim, visina kazne će ovisiti o zločinima za koje je osuđen i tipovima odgovornosti za njih. Sve dok se ne donesu te odluke, nemoguće je razmatrati visinu kazne”, stoji u Karadžićevom podnesku.

Karadžić je naveo i da se u svojoj završnoj riječi ne može osvrnuti na moguću visinu kazne, zbog “neizmjerno velikog broja mogućih presuda”.

Stoga, kako se navodi u podnesku, Karadžić predlaže da u slučaju da ga Sudsko vijeće proglasi krivim, Odbrani i Haškom tužilaštvu treba biti dat rok od sedam dana u kojem bi iznijeli argumentaciju o visini kazne, nakon čega bi bilo zakazano zasebno ročište na kojem će se odrediti kazna zatvora.

Karadžiću se sudi za genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje mu je počelo 2009. godine.

Haško tužilaštvo i Karadžićeva Odbrana završili su izvođenje dokaza ove godine, a iznošenje završnih riječi je zakazano za kraj septembra, nakon čega se presuda očekuje sredinom 2015. godine.