ICTY
0

Radovan Karadžić danas u sudnici

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu (ICTY) danas će u postupku protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića biti saslušan jedan zaštićeni svjedok, nakon čega bi suđenje ponovno trebalo biti prekinuto do 7. decembra.

Prema službenom rasporedu, moguće je da zasjedanje bude nastavljeno u utorak popodne, ali to tek treba biti potvrđeno.

Sudsko vijeće je 3. novembra izdalo nalog kojim je proces protiv Karadžića prekinut na mjesec dana kako bi timu obrane bilo omogućeno da se upozna s materijalom, koji je tužiteljstvo na oko 14.000 stranica, objelodanilo krajem oktobra.

Prema navodima optužnice, Karadžić se tereti za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim civilima u BiH tokom rata od 1992. do 1995, kao i za protupravno uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. a dokazni postupak optužbe 13. aprila ove godine. Do sada je saslušano 37 svjedoka optužbe, a nekadašnji ministar pravde RS-a Momčilo Mandić saslušan je kao svjedok sudskog vijeća, prenio je Blic Online.

Danas će biti nastavljen glavni pretres na suđenju prvom ministru unutarnjih poslova RS-a Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu. Optužnica ih tereti za progone nesrpskog stanovništva iz 20 općina BiH, 1992. godine.

Suđenje generalu Zdravku Tolimiru, nekadašnjem pomoćniku zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS-a, bit će nastavljeno danas. Tolimira optužnica tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine.

U utorak će biti biće nastavljeno suđenje bivšim šefovima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine koje su srpski policijske i paravojne snage počinile u Hrvatskoj i BiH.

Dokazni postupak obrane nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića ulazi u završnu fazu i očekuje se da bude okončan prije početka zimske pauze u radu ICTY-a 20. decembra. Perišić je optužen za pomaganje srpskih snagama koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

U srijedu 1. decembra na administrativnoj raspravi pred sucima pojavit se lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji od ljetos čeka na odluku o nastavku suđenja u svome predmetu. Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Najavljeno je da će odluka o nastavku suđenja biti donesena nakon što se utvrdi dostupnost posljednjeg zaštićenog svjedoka i nakon što suci donesu odluku po zahtjevu optužbe da se u dokaze uvedu bilježnice generala Ratka Mladića.