BiH
0

Radost u Čadordžinoj ulici: Socijalno ugrožene porodice dobile kućanske aparate

Anadolija
Sedam porodica u zgradi za socijalno stanovanje u Čadordžinoj ulici u Sarajevu, koji su u decembru prošle godine dobili ključeve i potpisali ugovore o korištenju stanova, danas su dobili i opremu za stan.

Humanitarna organizacija "Hilswerk Austria International" donirala je stanarima mašine za veš, frižidere i električne šporete.

Zgrada za socijalno stanovanje u Čadordžinoj ulici izgrađena je prošle godine, a gradnju su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo sa 220.000 KM i Evropska unija sa 450.000 KM."Ovim porodicama su ključevi novih stanova uručeni u decembru prošle godine, kada smo odlučili da im doniramo i opremu. Čekali smo da se ispune svi tehnički uslovi, te im je donacija Hilswerka uručena danas", kazao je Muris Kodžaga, menadžer projekta u ime humanitarne organizacije "Hilswerk Austria International“.

Današnjoj predaji nove donacije prisustvovala je Nevzeta Mulalić, šefica Odsjeka za stambene poslove u Općini Stari Grad.

"Drago nam je što smo uspjeli riješiti stambene probleme ovih građana koji su dosad živjeli u dosta lošim uslovima. 'Hilswerk International' im je donirao nove uređaje i time im je zasigurno mnogo olakšan ovaj novi početak", kazala je Mulalić.

Jedna od korisnica stanova je Dženana Sokolović. Živi sa dva sina koja ne rade i oboljelim suprugom koji je također nezaposlen.

"Ne mogu vam opisati koliko mi sve ovo znači. Godinama sam živjela u tuđem stanu, u njemu sam i djecu odgojila, a sad smo konačno riješili stambeno pitanje. Nisam imala mašinu za veš, a sad sam dobila novu i njoj se najviše radujem", istakla je Sokolović.

U stanu na posljednjem spratu zgrade uselila se Alisa Kavaz sa kćerkom. Na šansu da riješi svoje stambeno pitanje čekala je godinama i kaže da su se ispunile sve njene želje.

"Presretne smo zbog ove prilike. Zahvalna sam i Općini i organizaciji 'Hilswerk' na svemu što su učinili za nas. Pogledajte ove nove mašine koje smo dobili, ovo mi je najviše trebalo. Stan je prelijep i škola je blizu, sad imamo sve", kazala je vidno uzbuđena Kavaz.

Porodica Kapo uselila se u stan u prizemlju kako bi im bio olakšan pristup, s obzirom da su roditelji djeteta s posebnim potrebama. Do sada su živjeli u malom pratećem objektu u tuđem vlasništvu. Donaciju je primila Amela Kapo.

"Nismo imali ništa i ova oprema će nam dobro doći. Imamo djevojčicu od četiri mjeseca i dječaka koji je dijete sa posebnim potrebama i ima pet godina. Vjerujte, on se najviše raduje svemu ovome", poručila je Kapo.

Porodice koje su dobile novu priliku i stanove na korištenje u ovoj zgradi su u stanju socijalne potrebe, imali su neriješeno stambeno pitanje i Općina im je ranije plaćala sekundarni smještaj, korisnici su stalne novčane pomoći, samohrani roditelji, invalidi i bez primanja. Njihov odabir za stanove izvršila je Komisija za izbor korisnika projekta "Sistem socijalnog stanovanja SHS" Općine Stari Grad.