BiH
1

Radost očekivanja najvećeg hrišćanskog praznika

Anadolija
Proslava najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa vezana je za niz običaja koji se njeguju među vjernicima.Tradiciju poštuje i danas, mala, katolička zajednica u banjalučkom naselju Paprikovac, među kojima je i porodica Balić.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uredno pokošena dvorišta, bokori proljetnog cvijeća, sve nagovještava da je u nedjelju, 20. aprila, Uskrs.

"I ove godine na Cvjetnu nedjelju svi smo se umili u ljubičicama koje sam prethodne večeri nabrala i potopila u vodu, a isto sam pripremila i za djecu iz komšiluka, jer se vjeruje da se to donosi ne samo ljepotu nego i zdravlje“, priča za Anadolu Agency (AA) Kata Balić.

Dodaje da se u njenoj porodici poštuje i post za veliki petak, spremanje posne večere istog dana na kojoj se svi okupe, ali da je za sve najljepši dio i priprema Uskrsa bojenje jaja.

Kata i dalje jaja oslikava posebnom tehnikom takozvanog "šaranja voskom“, nakon čega se jaja boje u lukovici.

"Za to je potrebna posebna pisaljka s oštrim metalnim vrhom, topli vosak od svijeće, malo talenta za crtanje i puno strpljenja“, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uskrs je porodični praznik, pa se nakon odlaska na jutarnju molitvu svi okupljaju na zajedničkom doručku, takozvanom posvećenju, a nakon toga, dodaje Kata, u posjetu dolaze djeca iz komšiluka koja se darivaju obojenim jajima.

"Moja majka u Kaknju, odakle sam rodom, pravila je košarice od tijesta u koje se stavlja na podlogu od trave obojeno jaje i slatkiši za djecu koja dolaze da čestitaju Uskrs i ja sam taj dio običaja sačuvala i ovdje u Banjoj Luci nakon što sam se udala. I sve me to veseli, ta radost na licima ne samo moje unučadi nego i druge djece. I njihovo nadmetanje u tucanju jaja, veselje i uživanje s kojim to rade djeca, a Boga mi i mi odrasli“, uz osmjeh na licu priča Kata.

Zavisno od lokalnih običaja jaja se boje ili na Veliki petak ili, kako se to negdje naziva, crvenu subotu uoči samog Uskrsa. Iako tradicija nalaže da se jaja bolje samo crvenom bojom, nova vremena donose i nove običaje pa se domaćice danas trude da košare s uskršnjim jajima budu što šarenije.

U okolini Banje Luke pojedini župnici u Uskršnje poslijepodne organiziraju i takmičenje u tucanju jajima na kojem se okupe svi mještani.

Ove godine i katolici i pravoslavci Uskrs obilježavaju zajedno, pa će radost ovog velikog praznika biti još veća.