Dom naroda odobrio zakon
0

Radost bivših boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Nekoliko desetina bivših pripadnika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine radovalo se danas ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu kada im je javljeno da je Dom naroda odobrio većinom glasova prijedlog zakona koji za njih propisuje pravo na penzioniranje pod povoljnijim uvjetima.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga odobri i Predstavnički dom, ali ovi bivši vojnici, mahom demobilizirani borci, smatraju da je prohodnošću teksta u Domu naroda učinjen značajan korak.

To su bivši pripadnici Vojske Federacije otpušteni iz službe 31. marta 2002. godine uz otpremninu od 10.000 KM.

Za razliku od svojih kolega koji su otpušteni kasnije s otpremninom od po 6.000 KM, oni dosad nisu dobili pravo na penzioniranje pod povoljnijim uvjetima i to je bio razlog što su se jutros okupili na mirni protest ispred zgrade Parlamenta u kojoj je Dom naroda trebao da odlučuje o "njihovom" zakonu.

U parlamentarnu proceduru uputio ga je delegat Zijat Mušić pa je nakon uspješnog ishoda glasanja, on dobio čestitke i oduševljeno dočekan od okupljenih boraca, kao i Hajrudin Tvica, predsjednik udruženja koje okuplja ove borce.

Tvica je, naime, uime protestnika pratio rad Doma naroda u skupštinskoj sali.

Tekst, neformalno nazvan 'Mušićev zakon', predviđa pravo na povoljnije penzije za 573 bivša vojnika pod uvjetom da su u momentu otpuštanja iz Vojske FBiH 31. marta 2002. godine imali 40 godina života i 20 godina radnog staža.

Za muškarce je propisano da su najmanje tri godine od tog staža stekli u vojsci, a za žene najmanje dvije godine.

Protekle sedmice, kada je održan prvi dio ove devete sjednice Doma naroda, isti protestnici su dolazili pred zgradu Parlamenta, ali je glasanje Doma naroda prolongirano.

Pojedinci su izjavljivali da će štrajkovati glađu ako delegati ne podrže 'Mušićev zakon'.