BiH
0

Radoslav Knežević postigao sporazum sa Tužilaštvom BiH

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Radoslav Knežević, optužen za zločin na Korićanskim stijenama, postigao je s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sporazum o priznanju na početku žalbenog procesa.

Na ročištu na kojem je trebalo da budu iznesene žalbe na presudu petorici bivših pripadnika prijedorske policije, tužiteljica Slavica Terzić saopćila je da je dan uoči žalbene sjednice zaključen sporazum s Kneževićem, a da postoji mogućnost da će krivicu priznati i optuženi Saša Zečević.

"Optuženi je dao izjavu u vezi sa Korićanskim stijenama. Tužilaštvo i dalje provodi istragu o saizvršiocima ovog zločina. On je također dao i druge činjenice nevezane za ovaj zločin", kazala je Terzić.

Na ročištu nije rečeno kolika je sporazumom predložena kazna za Kneževića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 23 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Apelaciono vijeće, kojim predsjedava Dragomir Vukoje, odlučilo je da razdvoji postupak protiv Kneževića u odnosu na ostale optužene.

Tužiteljica Terzić zatražila je pauzu kako bi pokušali zaključiti isti sporazum sa Sašom Zečevićem, koji je prvostepenom presudom također osuđen na 23 godine zatvora, prenosi BIRN - Justice Report.

Ovom presudom, koja je izrečena u junu prošle godine, na 23 godine zatvora osuđen je i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni krivice za učešće u strijeljanju civila.