BiH
5

Radončić: VM BiH odobrit će 100.000 KM za obilježavanje stradanja u Srebrenici

FENA
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić posjetio je danas Općinu Srebrenica, gdje je obišao Memorijalni centar Potočari i odao počast stradalim Srebreničanima.

Sa direktorom Memorijalnog centra Mersedom Smajlovićem Radončić je razgovarao o predstojećem obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka Srebrenice, te je rečeno da Memorijalni centar spremno dočekuje 11. juli.

Upravo, 11. juli i pripreme za obilježavanje 18. godišnjice, sa sigurnosnog aspekta, bile su teme sastanka ministra Radončića sa načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem.

Duraković je upoznao Radončića da je do sada identificirano 408 žrtava koje će biti ukopane 11. jula i da Organizacioni odbor procjenjuje da će ove godine u Potočarima biti prisutno od 50.000 do 70.000 ljudi.

Radončić je obećao punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za provođenje zakona, te je naglasio da će svi dati puni doprinos osiguranju skupa i učiniti da obilježavanje godišnjice protekne na dostojanstven način.

Također, Radončić je, uime Vijeća ministara BiH, informirao Durakovića da će na prvoj narednoj sjednici Vijeća biti donijeta Odluka o odobravanju 100.000 KM za obilježavanje 18.godišnjice stradanja u Srebrenici, kako je činjeno i ranijih godina.

Duraković je izrazio zahvalnost ministru sigurnosti BiH na posjeti i istakao da ona puno znači građanima Srebrenice pred nadolezeći 11. juli.