Kritike da prave "kuću naopako"
0

Radončić: Prvo se dogovoriti o vladajućoj koaliciji

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je članovima Predsjedništva BiH, tokom konsultacija o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da sa osam mjeseci zakašnjenja pokušavaju da prave "kuću naopako".

Radončić smatra da je prvo trebalo dogovoriti vladajuću koaliciju, pa tek onda govoriti o imenima.

"Ovo je, nažalost, novo zavaravanje građana da se nešto radi na uspostavljanju vlasti, i to vjerovatno neće biti uspješno", ocijenio je Radončić.

On je rekao da nije predložio nikakva imena, dodajući da će podržati svaku koaliciju koja apsolutno zastupa interese sva tri naroda. 

"Princip rotacije star je od 1945. godine i nema razloga da se mijenja. Podržat ću kandidata za  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH  i iz SDP-a ako uspiju da se dogovore sa hrvatskim blokom", istakao je Radončić.

Sastankom sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost BiH, koje predvodi predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić, članovi Predsjedništva BiH počeli su konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra, učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati. 
Prvog dana u konsultacijama će učestvovati osam stranaka. Osim Saveza za bolju budućnost BiH, konsultacije će danas biti obavljene i sa Partijom demokratskog progresa, Hrvatskom strankom prava, Demokratskom narodnom zajednicom, Demokratskim narodnim savezom, Narodnom strankom "Radom za boljitak", Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990.

Konsultacije će sutra biti obavljene sa četiri stranke - Srpskom demokratskom strankom, HDZ-om BiH, Strankom demokratske akcije i Socijaldemokratskom partijom.