BiH
0

Radončić: Protiv građana se ne smije koristiti sila

FENA
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
U toku je sastanak direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića, federalnog ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, javila je večeras Federalna televizija (FTV).

"Imamo situaciju da građani koji imaju pravo na demokratsko ispoljavanje svog nezadovoljstva, izražavaju nezadovoljstvo na jedan način koji je ograničio i ograničava kretanje državnih poslanika, ministara, uposlenika i oko 150 stranih gostiju u zgradi oko koje se nalaze", kazao je ministar Radončić u izjavi za FTV.

On je zamolio građane da dobro razmisle o svojim postupcima jer se može desiti i već se dešava da poslanici iz Republike Srpske i hrvatskog korpusa Sarajevo proglašavaju nesigurnim gradom te neće prisustvovati sjednicama državnog nivoa.

"Zato molim građane za strpljenje, jer kada su u pitanju institucije za provođenje zakona kao što je policija apsolutno postoji apel da se ne smije koristiti sila protiv građana", kazao je Radončić.

Radončić je kazao da prema sadašnjim informacijama sigurnost uposlenih u Parlamentu BiH nije ugrožena, ali je ugroženo njihovo kretanje što u jednom gradu koji želi biti prijestolnica ne bi trebalo da se dešava.

Ministar Radončić je negirao da su protesti usmjereni na neki od naroda u BiH, odgovarajući tako na novinarsku konstataciju da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao naredbu da specijalne jedinice budu u pripravnosti u Istočnom Sarajevu.

Potvrdio je da je razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovičićem te da postoje čvrste garancije da pripadnici policije nemaju namjeru prelaziti entitetsku granicu.