BiH
6

Radončić: Prisustvom Šarovića i mojim dolaskom VM pokazuje novi kvalitet

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Bez lažne skromnosti, prisustvom ministra Šarovića i mojim dolaskom u Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara pokazuje jedan novi dinamizam, novi kvalitet i radi se o izvrsnom ministru", kazao je danas ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s inicijativom SNSD-a za smjenu ministra Mirka Šarovića.

Međutim, dodao je ministar Radončić, logika političkih stranaka je drugačija.

"Vidjet ćemo se iduće sedmice sa Miloradom Dodikom. Zaista trebaju veliki i snažni argumenti, ako je personalno Šarović u pitanju, da bi on otišao iz te vlade. Ako su poznata prekomponovanja, međusobni politički obračuni dokaz za njegovu smjenu ustvari pokazuje da odnosi u RS-u i nisu tako sjajni, jer su nas dugo uvjeravali da je problem jedino Federacija BiH", kazao je ministar Radončić.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je jedna od rijetkih pozitivnih tačaka u ovoj zemlji i "ne vidi da treba mijenjati tim koji pobjeđuje".

Na novinarsko pitanje u vezi sa "sporazumom Čović-Tihić“, ministar Radončić je odgovorio da je bio jučer s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Na žalost, mi svi raspravljamo o papiru kojeg nema, raspravljamo o dogovoru kojeg nema. Mene je Čović ubijedio da on i Tihić nemaju nikakav zajednički papir ili sporazum", kazao je Radončić.

Navodeći kako on ne pripada ljudima koji će svaku incijativu dočekivati "na nož“ i populistički uzimati jeftine patriotske poene, kazao je kako misli da je ta inicijativa SDA, i pored najbolje volje, u startu, na žalost, neuspješna.

Upitan šta je sa koalicijom SBBBiH i SDPBiH, Radončić je kazao da "SDP BiH nije, iz razloga opstrukcije SDA ili manjka vlasitog entuzijazma, ispunio koalicione obaveze prema njima“.

"Mi se smatramo opozicijom. Svi naši ministri su se povukli iz kantonalnih vlada. Nas nema u stotinama javnih kompanija. Ja sam tu ministar jedini na državnom nivou zbog evropskih integracija i borbe protiv korupcije, tako da ta koalicija praktično i ne postoji", kazao je Radončić.