"Sezona prekomponovanja"
161

Radončić, Osmić i Đapo položili zakletve i stupili na funkciju

Piše: E. G.
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je nove članove Vijeća ministara BiH iz SBB-a i SDP-a, umjesto ranije smijenjenih iz SDA.

Za imenovanje Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti, Zekerijaha Osmića za ministra odbrane i Edite Đapo za zamjenicu ministra finansija i trezora BiH glasalo je 29 zastupnika, protiv je bilo devet.

Novi ministri i zamjenica ministra su odmah položili zakletvu i time stupili na dužnost.

Podsjećamo, ministri i zamjenik ministra iz SDA, Sadik Ahmetović, Muhamed Ibrahimović i Fuad Kasumović, smijenjeni su na sjednici Doma naroda PS BiH 22. oktobra.

Imenovanju je prethodila rasprava o ovoj tački dnevnog reda. Iz Kluba SDA su, očekivano, odmah rekli da će glasati protiv ovih imenovanja. Šefik Džaferović je podsjetio kako su iz SDA ranije tražili, budući da dolazi do rekonstrukcije Vijeća ministara, da predsjedavajući VM "vrati" mandat Predsjedništvu BiH. Budući da se to nije desilo, Džaferović je ocijenio kako ovakva rekonstrukcija Vijeća ministara "možda i nije u skladu sa Ustavom BiH". Dodatni razlog zbog kojeg u SDA smatraju da je predsjedavajući VM trebao vratiti mandat i da se trebalo krenuti u izbor novog Vijeća ministara, je i taj što su, kako kažu, i oni podržali imenovanje preostalih osam ministara kada su bili dio parlamentarne većine, dok sada to nisu.

Asim Sarajlić, šef Kluba SDA, je kazao kako će ta stranka i kao opozicija podržati sve dobre buduće aktivnosti Doma i sve one odluke koje BiH vode u euroatlantske integracije. Iz SDA su još jednom i na ovoj sjednici istakli da je sporazum nove šestorke štetan za državu BiH. U SDA su imali i primjedbu na to što im nisu dostavljene biografije novih članova Vijeća ministara.

"Već dugo ne čitam Dnevni avaz, ali sam čuo za gospodina Radončića, za ovo dvoje ne znam ko su i šta su, pa bi bilo dobro da smo dobili biografije", kazao je tokom rasprave Zijad Jagodić.

Na primjedbe o tome kako u sadašnjem Vijeću ministara ostaju i oni ministri koje je podržala SDA kada je bila dio šestorke, replicirala je Ismeta Dervoz iz SBB-a.

"Koliko vrijede glasovi iz SDA, a koliko vrijede svi naši glasovi? Da li su prihvatljivi i važni samo oni ministri koje potvrdi samo SDA ili samo oni koji dolaze iz SDA? Demokratsko pravo svih nas je da imamo svoj stav i mišljenje o predloženom zvaničniku, ali isto tako je naša obaveza da poštujemo odluku većine. Za SDA je to bilo logično do jučer, kada su oni bili dio većine. Danas očigledno u BiH više ništa nije dobro zato što je SDA u opoziciji. Šemsudin Mehmedović je pitao da li se nešto mijenja. Nadamo se, gospodine Mehmedoviću, jer je krajnje vrijeme da se mijenja. Mi najavljujemo promjenu i bolju budućnost BiH. Ja vas molim da ne dezavuirate vrijednost našeg glasa. Što se tiče biografija, ja sam nekako uvjerena da ih vi znate napamet i da vam ne prija to što u njima piše", replicirala je Dervoz.

Budući da se rasprava na sjednici udaljila od predložene tačke te da su se zastupnici dotakli i priče o usvajanju prošlogodišnjeg Budžeta, koji SDA nije podržala, zbog čega više i nije dio šestorke, zastupnik Adnan Bašić je opravdano uputio kritiku i zatražio da se "smire strasti".

Kao član Komisije za imenovanje Beriz Belkić je tokom rasprave kazao kako nema pozitivan stav o današnjim imenovanjima, jer pripada opoziciji, i da će zastupnici iz SBiH ostati na tom fonu. Također je dodao i to da se nada da je sezona prekomponovanja u vlasti ovim završena.

Današnja sjednica je počela sa nekoliko sati kašnjenja, nakon čega je Denis Bećirović ponovo imenovan za zamjenika predsjedavajućeg Doma. Nakon tog imenovanja uslijedila je rasprava o imenovanju novih ministara.