Reakcije na depeše WikiLeaksa
0

Radončić o mahalcima, SAD o sirovim materijalima

Sarajevo-x.com
English dovodi u vezu vlasnika Avaza i reisa IZ-a BiH
English dovodi u vezu vlasnika Avaza i reisa IZ-a BiH
Na WikiLeaksu je objavljena prva depeša koja dolazi iz diplomatskih kanala u Bosni i Hercegovini, u kojoj bivši američki ambasador u BiH Charles English State Departmentu šalje povjerljivu analizu i informacije o osnivanju nove partije Fahrudina Radončića, uz detaljan opis njegovog lika i djela.

U depeši English piše o Radončićevom političkom i poslovnom profilu, navodi kako je ponekad osvetoljubiv, kako će teško naći političke partnere nakon izbora i da je opće mišljenje kako ima neregularnosti u njegovoj poslovnoj karijeri. Naročito se spominju veze sa Ramizom Džaferovićem, direktorom Razvojne banke Federacije BiH, od koje je Radončić dobio kredit, a zauzvrat je Džaferovićeva privatna revizorska firma uradila reviziju Radončićevih kompanija. Spominje se i Radončićeva veza za reisom Cerićem, slučaj Duške Jurišić, itd...

"Tragikomično je dokle seže fašizam bivše Bushove administracije (administracije bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, op. F. B.), jer se na osnovu tajnih depeša vidi da za bivšu američku administraciju na cijeloj planeti ne postoji niti jedna pozitivna ličnost. Još je žalosnije da se u konkretnom slučaju Fahrudina Radončića u crvenoj depeši stalno kriminalizira i to formulacijom 'kako navode mediji'! Naravno, nigdje se potom ne konstatuje činjenica da je Radončić sve te medije dobio na sudu zbog širenja kleveta o njemu", stoji u saopćenju za javnost SBB-a, koji ambasadora zlonamjernim proglašava prognoze Radončićevog izbornog rezultata.

"Na kraju, stil i jezik u depeši otkrivaju primitivni i mahalaški rječnik bivšeg ambasadora Ingliša koji se čak bavi i Radončićevim akcentom. Cijelu aferu SBB BiH stoga posmatra kao nastavak polemike i osvete zbog naše kritike umobolne politike Raffija Gregorijana (prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH, op. F. B.), koji je na kraju zajedno sa Englishom završio na način da su obojica nestali iz diplomatije. SBB BiH duboko respektuje dobijeno pojašnjenje da tadašnje depeše ne predstavljaju sadašnja stajališta američke diplomatije", stoji u oštrom saopćenju za javnost čiji sadržaj nećemo ovdje komentirati.

Nakon toga zatražili smo i stav Ambasade Sjedinjenih Država u BiH. Iz ureda za odnose s javnošću Ambasade dobili smo sljedeći odgovor: "Američko ministarstvo vanjskih poslova ne komentariše materijale, uključujući i povjerljive dokumente, koji su možda procurili u javnost. Važno je napomenuti da, po samoj svojoj prirodi, izvještaji koji se sa terena šalju u Washington često predstavljaju samo sirove informacije. Radi se o preliminarnim izvještajima koji su često neprovjereni i nedovršeni. Oni nisu odraz politike i ne utječu uvijek na konačne političke odluke. Analize u izvještajima također mogu biti izvan konteksta ili predstavljati mišljenje službenika koji šalje izvještaj, a koje kreatori politike ne moraju nužno i dijeliti".