BiH
273

Radončić Nikšiću: Pakujte kofere i ponesite i četkice za zube

Klix.ba
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio otvoreno pismo ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, uslijedio je brzi odgovor lidera Saveza za bolju budućnost.

Podsjetimo, Nikšić je u svome otvorenom pismu zamjerio Radončiću da je mirno gledao dok su huligani palili Predsjedništvo BiH, kao i to da je SBB protiv izmjena Ustava FBiH koje bi omogućile procesuiranje kriminala u ratnoj privatizaciji. Nadalje, Nikšić je, između ostalog, naveo i kako njegova Vlada gradi BiH, dok je Radončić ruši.

U svome odgovoru Radončić je naveo kako Nikšić ima nerješive probleme sa privatizacijama i sistemskom korupcijom opljačkanim narodom, a ne ministrom sigurnosti koji "neće - čak i kada bi imao zakonske ovlasti za tako nešto - da ohrabruje policiju za tuču sa svojim narodom zbog lopovskih zadnjica i toplih ministarskih fotelja".

"Svako normalan u ovoj zemlji zna da Ministarstvo sigurnosti BiH, i to je striktno regulirano Zakonom koji Nikšić namjerno pogrešno tumači, ne odgovara za javni red i mir. Upravo obratno, to je isključiva odgovornost Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i kantonalnih policija, koje trebaju i jesu međusobno koordinirane od Federalne uprave policije. Neka Nikšić nikoga ne plaši terorizmom, jer to je podvala u istom stilu u kojem je Nikšić gladnom narodu javno podmetnuo da dila 12 kilograma narkotika", odgovorio je Radončić, kazavši da je Nikšiću jako stalo da funkciju premijera obavlja do zadnjeg mogućeg minuta.

Prijedlog zakona tri godine u ladici

"On zbog građana treba reći da mu je to toliko važno iz prostog razloga da što duže nastavi da upravlja novcima Elektroprivrede, Telecoma, ili Autocesta, odakle se korupcijski crpe ogromne pare u lične i stranačke svrhe", navodi Radončić.

On je nesuvislim ocijenio optužbe da je SBB bio protiv procesuiranja kriminala u ratnoj privatizaciji, navodeći da je Državni parlament još 1997. godine, kada nije bilo SBB-a donio Zakon o praktičnoj amnestiji svega toga.

"Ovom pričom Nikšić želi da sakrije činjenicu da pune tri godine u njegovoj ladici stoji prijedlog zakona SBB-a o poništenju nelegalnog dijela poratne privatizacije. Time je Nikšić direktno zaštitio otimače nekada velikih uspješnih kompanija i sistema, Tuzlanske banke, Dite, Željezare Zenica, metaloprerađivačke industrije i mnogobrojnih kompanija čiji otpušteni radnici danas od njega traže odlazak sa funkcije", zaključuje lider SBB-a.

Dodaje kako je varanje naroda da je u autoceste uloženo 1,2 milijarde KM dobra prilika da se javnost podsjeti kako Nikšić i družina grade najskuplji kilometar autoputa u Evropi, kako odjednom nestaju tuneli i vijadukti koji se plaćaju turskom izvođaču "Čengiz", čiji je vlasnik u Turskoj pod korupcijskom istragom, i kako tužiteljstva otkrivaju beskrupuloznu krađu na debljini asfalta.

Radončić također ističe da je podvala Nikšićev navod da je SBB protiv antikorupcijskih zakona.

Najljepši objekti u Sarajevu

"Podatak da su Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Federalno tužiteljstvo, Vrhovni sud FBiH, Evropska komisija i nevladin sektor odbacili to pravno smeće, meni daje za pravo da smo uradili historijsku stvar što reket-stranka nije uspjela da nametne reket-zakon i zajedno sa Dodikom sruši Krivični zakon BiH, prema kojem je već u 185 slučajeva Sud oduzeo nezakonito stečenu imovinu", rekao je Radončić.

Naveo je i kako su Fahrudin Radončić i "Avaz" napravili najljepše objekte u Sarajevu, dok Nikšić sa ogromnim budžetskim novcima i dalje drži Vladu FBiH kao podstanara i kao generalni sekretar SDP-

a sam sa sobom, odnosno premijerom Nikšićem, potpisuje ugovor o mjesečnom zakupu vrijednom na hiljade maraka koje njegovoj stranci praktično plaćaju građani danas okupljeni oko Vlade FBiH.

"Za popravne ispite iz morala i poštenja odavno je prekasno - Nikšiću, idi kući, zajedno sa svojim ministrima napustite fotelje i neka neki od vas, za svaki slučaj, uz sebe nose i četkice za zube - trebat će im", poručio je Radončić.