BiH
143

Radončić na suđenju Keljmendiju ne želi imenovati "bošnjačku državnu mafiju"

Klix.ba
Foto: Amra Zejneli, Radio Slobodna Evropa
Foto: Amra Zejneli, Radio Slobodna Evropa
Poslednji dan svjedočenja Fahrudina Radončića u slučaju Nasera Keljmendija, specijalni tužilac EULEX-a, Andrew Hughes, počeo je pitanjima o ubistvu Selvera Lekića i o ranijoj izjavi Radončića da iza ubistva Ramiza Delalića, za kojeg se u optužnici navodi da je bio Keljmendiju rivalski gangsterski bos, stoji bošnjačka državna mafija.

Radončić nije htio da govori više o tome ko stoji iza "bošnjačke državne mafije", zbog situacije nastale nakon njegovog svjedočenja u petak.

Tužilac je pitao svjedoka da li je ikada naredio Naseru Keljmendiju da unajmi Srbe da ubiju Ramiza Delalića, na šta je Radončić odgovorio: "Nisam, to je za mene uvredljivo pitanje". Dodao je i da ne poznaje Strahinju Rašetu i Milana Mitića, koji su, prema optužnici, izvršili ubistvo Delalića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na osvrt tužioca o tvrdnji ko je odgovoran za ubistvo Delalića, Radončić je ponovo potvrdio "stopostotno" da je Delalića ubila "bošnjačka državna mafija", da se na to nije pozvao na osnovu spekulacija, a da je do tog zaključka došao na osnovu novinskih tekstova predatih sudu, u kojima se Delalić prijavio da otkrije ubice Nedžada Ugljanja, šefa tajne policije BiH.

Sudinica se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je "bošnjačka državna mafija" odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudinica je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavijestio policiju o bilo kakvom dokazu koji za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su "o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko miješa u to". Radončić je odgovorio da to zna jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome šta je Delalić rekao, konkretno tužilac Tuzlanskog kantona Fahrudin Šljivić.

Na upit tužioca da li se vodi aktivna istraga protiv bošnjačke državne mafije, Radončić je odgovorio da ne zna šta radi državno tužilaštvo "osim što Dubravko Čampara (tužilac Tužilaštva BiH op.a.) pokušava da skrene istragu na Keljmendija, mene ili nekog drugog". Na pitanje sudije zašto tako misli, Radončić je rekao da "na dan kada je predao kandidaturu za predsedništvo, Hughes je pročitao optužnicu u Prištini koja je možda bila koincidencija".

"Čampara je dobio kaznu visokog tužilačkog veća zato što se miješa u ovom slučaju. Njegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno državni premijer, Denis Zvizdić, on je u meni vidio političkog rivala kojeg treba diskreditirati, i to pokušavaju godinama", odgovorio je Radončić.

Radončić je na konstataciju sudije potvrdio da ono što Čampara radi ima političku pozadinu.

Dodao je da se Čampara miješa u slučaju protiv njega u BiH, iako nije uključen u to te da je dao instrukcije svedokinji Azri Sarić kako da svjedoči protiv njega.

Strah od "kompliciranja političkih prilika u BiH"

Na pitanje tužioca da li zna imena specifičnih osoba odgovornih za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio da je kao ministar sigurnosti o tome govorio u državnom parlamentu.

"Sve ovo što me pita tužilac mogao me je pitati u Sarajevu, a ne da me proglasi nepostojećim ministrom".

Radončić je dodao da su sva imena objavljena u bosanskim medijima i da se trebaju potražiti. I pored insistiranja sudije, Radončić nije htio da odgovori na to pitanje.

"Nakon mog svedočenja u petak, Stranka demokratske akcije (SDA) s kojom sam u koaliciji je objavila težak pamflet protiv mene i rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svjedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, kompliciram političke prilike u BiH", odgovorio je Radončić.

Na pitanje tužioca da li se ikada kandidovao kao protukandidat predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Radončić je odgovorio da su dva puta bili rivali i da je dva puta Izetbegović tijesno pobijedio. Da li je Keljmendi dao novac kada se Radončić kandidovao za predsjednika?

"To je sramotna provokacija", odgovorio je i dodao da "tužilac ruši kredibilitet ogromne uspješne kompanije i postavlja tendenciozna pitanja koja nemaju uporišta u zdravom razumu a kamoli činjenice". Dodao je da nikada nije dao novac i da sve to "kontroliše naša Centralna izborna komisija".

Kada govorite o "bošnjačkog državnoj mafiji", da li povezujete tu mafiju sa trenutnim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, upitao je tužilac, na šta Radončić nije htio da odgovori jer su pitanja "sugestivna i nisu politički korektna prema koalicionom partneru".

Na pitanje da li je dao novac za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio: "Apsolutno ne".