BiH
285

Radončić: Kao ministar sigurnosti nisam raspolagao relevantnim informacijama

FENA
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH izjavio je za BH radio 1 "da kao ministar sigurnosti nije raspolagao svim relevantnim informacijama" u vrijeme održavanja prosvjeda.

"Bit ću iskren pa ću reći potpuno direktno. Iako to može šokirati mnoge, ja nisam raspolagao ni sa jednom informacijom o zbivanju u prošli petak", kazao je Radončić.

On je kazao da po našim zakonima Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Federalna uprava policije, SIPA ili OSA ne smiju upoznavati Ministarstvo sigurnosti sa svojim operativnim saznanjima, naglašavajući da je to jedan potpuno sulud zakon.

"Čak i ovih dana u vrlo dramatičnim dešavanjima ne dobijam niti jedan operativni podatak, od bilo koje naše agencije za provođenje zakona, policije ili obavještajne službe, niti su oni to po Zakonu obavezni", kazao je Radončić.

Na pitanje šta je po definiciji napad na državu, da li je to upad u zgradu državnog Predsjedništva, napad na policiju i koje u tom trenutku morao da reagira, ministar Radončić kaže:

"A šta ako vam ja kažem da ovo nije napad na državu nego odbrana države. Nije napad na državu ako su srušene dvije kancelarije u Predsjedništvu. Država je mnogo ozbiljnija stvar. Ovo su socijalne pobune, ovo je revolt građana i ovo nije udar na ustavno-pravni poredak. Niko nije tražio ukidanje Bosne i Hercegovine, nego njeno spašavanje od loše vlasti".