BiH
0

Radončić i Dačić potpisali sporazum o readmisiji

SRNA
Radončić i Dačić (Foto: Anadolija)
Radončić i Dačić (Foto: Anadolija)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potpisali su danas u Beogradu sporazum o readmisiji između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH kojim se reguliše vraćanje, odnosno predaja i prihvatanje osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit, kao i protokol o njegovom provođenju.

Radončić i Dačić su se poslije potpisivanja sporazuma u Palati Srbija saglasili da je saradnja dva ministarstva, kao i Srbije i BiH u oblasti sigurnosti veoma dobra.

Dačić je istakao da je sporazum o readmisiji jedan od preduslova za napredak u evropskim integracijama za zemlje u regionu i napomenuo da je MUP Srbije zainteresovan da sarađuje na svim nivoima sa svim sigurnosnim službama u BiH.

"Srbija je životno zainteresovana da se BiH razvija, imamo specijalne veze sa Republikom Srpskom, ali smo zainteresovani i za dobre odnose sa Federacijom BiH i centralnim nivoom vlasti", rekao je Dačić.

On je naveo da je danas dogovoreno da se nastave periodični susreti resornih ministara Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, ističući da je saradnja u ovoj oblasti izuzetno važna budući da je riječ o centralnim zemljama u regionu, te zamolio Radončića da bude domaćin budućeg skupa.

Radončić je istakao da je na današnjem sastanku konstatovano da, naročito u oblasti sigurnosti, postoji vrlo dobra saradnja i nema otvorenih pitanja.

On je čestitao Dačiću na odluci Evropskog vijeća da do januara počne pristupne pregovore sa Srbijom.

"Želim da vam u ime BiH, Vijeća ministara i svoje lično ime čestitam na velikom i historijskom koraku koji ste napravili ka EU. To za nas druge u regionu, koji iz manje ili više objektivnih razloga nešto kasnimo, predstavlja ohrabrenje. Gospodinu Dačiću i svim građanima Srbije čestitam na tome", rekao je Radončić.