BiH
17

Radončić, Dačić i Konjević: Moramo zajedno u borbu protiv kriminalaca

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević održali su danas sastanak u Sarajevu potpisali su zajedničku izjavu koja se tiče saradnje tri države u oblasti sigurnosti.

Ovo je nastavak dobre saradnje u oblasti sigurnosti između tri zemlje, izjavio je Radončić, navodeći da je to omogućilo agencijama za provođenje zakona da unaprijede saradnju u cilju povećanja sigurnosti u regionu.

"ovo se prije svega odnosi na jačanje saradnje u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala, poduzimanja zajedničkih mjera u prevenciji i borbi protiv svakog oblika potencijalnog terorizma. Time je jasno ukazano da se samo kroz zajedničku saradnju i razmjenu informacija može efikasno suprotstaviti organiziranom kriminalu. U proteklom periodu na osnovu ovakve saradnje su uhapšene velike kriminalne grupe iz regiona", kazao je Radončić.

Cilj ove tri zemlje je da uspostave efikasnu borbu protiv prekograničnog kriminala što bi trebao omogućiti Centar za prekograničnu saradnju BiH, Srbije i Crne Gore, a njegovo sjedište bi trebalo biti u Trebinju.

Ministri su ragovarali i o problemu lažnih azilanata iz regije i o statusu vizne liberalizacije. Istaknuto je kako ove tri zemlje ulažu sve napore da se bezvizni režim ne dovede u pitanje, ali da im u tome treba i pomoć zemalja EU.

Zajednički stavovi u Briselu

Premijer i ministar unutarnjih poslova Srbije Dačić je nakon današnjeg sastanka novinarima izjavio da Evropa i Svijet sve nas, bez obzira što živimo u različitim državama, gledaju kao jedan prostor, imajući u vidu da su kriminalne grupe sa ovih prostora vrlo često sastavljene od državljana svih zemalja u regiji. U tom smislu je tijesna saradnja među ovim zemljama od izuzetnog značaja.

"Srbija želi sarađivati sa svim sigurnosnim stukturama u BiH, kao i sa Crnom Gorom, čak imamo i ideju formiranja zajedničkih istražnih timova. Kada je u pitaju vizna liberalizacija, lažni azilanti i migranti, važno je da ovaj region ima jasne stavove i da te stavove zajednički branimo u Briselu. Smatram da bi bilo pogubno za nastavak EU integracija ukoliko bi bilo ko razmišljao o tome da ukine viznu liberalizaciju građanima ovih država. Za rješavanje ovog problema je neophodna koordinacija i sa državama u EU, gdje azilanti idu. Oni idu tamo gdje je najlakše upotrijebiti pravo na azil, ne da bi se dobio azil, nego da bi se dobilo što više novaca. Ako ćete u nekoj zemlji dobiti više novaca zato što duže čekate na listi da vam se razmatra zahtjev za azil, onda tamo i idete. O tome te zemlje trebaju povesti računa i mi ne možemo biti krivi za to. EU zemlje nama i ne šaju informacije o tom ko su ti azilanti, jer to smatraju tajnom. E pa mi se ne možemo boriti protiv nevidljivog neprijatelja. One zemlje koje su smanjile novac koji im se daje su smanjile broj azilanata", kazao je Dačić.

Ministar Konjević je izrazio zadovoljstvo time što je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatilo ono što su timovi uradili na definisanju granice između dvije zemlje. "BiH i Crna Gora će biti primjer ostalim zemljama iz bivše Jugoslavije, jer će biti prve koje će poptpisati ugovor o razgraničenju", kazao je Konjević te najavio i zajedničku saradnju kada je u pitanju gašenje požara u ove tri zemlje.

Kada su u pitanju kriminalci za kojima se traga, Radončić je kazao da sve tri zemlje rade na sankcionisanju kriminala.

"Ne znamo gdje je Šarić"

"Keljmendi je u zatvoru, Mišković se procesuira i mislim da mi kao tri ozbiljne države radimo sve da se nosioci organiziranog kriminala nađu pred licem pravde", kazao je Radončić.

Na pitanje novinara o Darku Šariću, Dačić je uzvratio pitanjem: Jel vi mislite da bilo ko od nas treba nekoga da štiti? A potom su sva tri ministra ustvrdili da se Šarić ne nalazi na teritoriji ovih zemalja.

"Pitajte međunarodnu zajednicu gdje je Šarić. Našli su Bin Ladena, a ne mogu Šarića. Bio je u Južnoj Africi, tražili smo podatke od Interpola da idemo tamo, nisu nam uopće odgovorili. Prvo su nas obavijestili da su prilično sigurni da je to on, pa kada smo poslali sve podatke za identifikaciju, nisu nam uopće odgovorili. Kako je moguće da oni idu svuda po svijetu, a da ih niko ne uhapsi. Ako dođu na teritoriju Srbije svakako će biti uhapšeni, ali minismo FBI i CIA da možemo raditi u svim zemljama na svijetu. Keljmendi je na Kosovu. Je li mogu ja nešto da radim tamo? Ne mogu. To pitajte predstavnike međunarodne zajednice, otišao je na Kosovo da bi se sakrio od pravde", kazao je Dačić.

Ministar Konjević je dodao da prema svim informacijama kojima raspolaže Šarić nije u Crnoj Gori.

Trojica ministara su istaknuli da saradnja između policijskih agencija tri zemlje se ponajviše ogleda u borbi protiv trgovine narkoticima te je istaknuta dobra saradnja između Srbije i Crne Gore na razotkrivanju i hapšenju počinilaca nekih ubistava.