BiH
17

Radončić: Bit ćemo protiv uvrštavanja zakona o radu na dnevni red sjednice

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić održao je danas u Sarajevu sastanak s rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH nakon kojeg je izjavio da će predstavnici te stranke u četvrtak u Domu naroda Parlamenta FBiH glasati da predloženi zakon o radu, koji smatra zakonskom neodgovornošću prema građanima, ne bude na dnevnom redu.

Ocijenio je da Vlada FBiH ne radi legalno i ne poštuje procedure i socijalni dijalog sa sindikatima, te da je "onaj ko je lažno obećavao da će zaposliti 100.000 radnika izabrao pogrešan način za provođenje reformi koje su nam zaista potrebne".

Radončić je istakao da SBB želi promjenu Zakona o radu ali također želi da to bude praćeno paralelnim socijalnim programom i program koji će omogućiti novo zapošljavanje.

Kazao je da "SBB neće prihvatiti ovo što radi aktuelna vlast i ako će ih neko proglasiti antireformistima bit će mu zadovoljstvo da ne bude reformista s onima koji su u BiH dovodili najradikalnije elemente i za 25 godina doveli zemlju u situaciju da svaki šesti stanovnik na spavanje ide gladan, a sad nude koncept koji će broj gladnih i obespravljenih dramatično povećati".

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović rekao je da su se danas sastali i s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem koji je također podržao inicijativu za povlačenje zakona o radu iz parlamentarne procedure dok prethodno ne budu usvojeni zakoni koji ga trebaju pratiti te je najavio da će članovi SSSBiH biti ispred zgrade Parlamenta FBiH u četvrtak.

Mišljenja je da će dovođenjem u pitanje kolektivnih ugovora i masovnim otpuštanjima koja će uslijediti bez usvajanja zakona o socijalnom zbrinjavanju te dovođenje radnika u potpunu nesigurnost na poslu, dosadašnja praksa kršenja zakona od poslodavaca biti legalizirana, a da je o ovakvim reformama i centrala evropskih sindikata iz Brisela poslala upozorenje bh. vlastima i drugim akterima.