Novogodišnja konferencija SBB-a
0

Radončić: 2011. je obilježilo beznađe, nezaposlenost i svađe

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Godina iza nas bila je još jedna u nizu od 20 koja je prošla u beznađu, siromaštvu, političkim svađama, zastoju, velikoj korupciji, nebrizi o 530.000 nezaposlenih, o stotinama hiljada penzionera koji gladuju, te u lošem položaju branitelja BiH, kazao je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić.

Ponovio je da BiH nema ni jasnu strategiju izlaska iz ove situacije, iako je u Evropi prva po korupciji u javnim fondovima, po nezaposlenosti, po najnižim primanjima i penzijama, a posljednja po izgradnji i broju stranih investicija, te izrazio uvjerenje da će se nova vlast posvetiti rješavanju problema građana.

Pozdravio je, kako je kazao, tužnu činjenicu da smo nakon 15 mjeseci borbe za fotelje dobili državnu vlast, jer je pozitivno da s kompletiranom vlašću na svim nivoima ulazimo u narednu godinu, da bi građani imali adresu gdje da traže ostvarivanje svojih prava, ali i od koga da traže zapošljavanje i razvoj, te bolji život.

Kako je kazao Savez za bolju budućnost BiH i u državnom parlamentu ima duplo više poslanika od Stranke za BiH, četiri puta više pojedinačno od HSP-a ili Narodne stranke radom za boljitak, a SBB ima isti broj poslanika kao dva HDZ-a zajedno, dok je slična situacija i na federalnom nivou ili u Kantonu Sarajevo.

Dodao je da veliki broj izdatih članskih karata za pripadnost SBB-u, pokazuje da su građani shvatili da SBB ne želi biti alternativa SDA-u ili SDP-u, SNSD-u ili HDZ-u, nego da želi biti alternativa stanju koje traje od 1990. godine i prijeti da će i u naredne tri godine, katastrofalni ciklus od 25 godina zaostajanja BiH definitivno ukloniti iz evropske porodice pravde i socijalnog blagostanja.

Radončić je najavio da će SBB nastaviti politiku koja se zasnivala na predizbornim sloganima "Kriza je šansa", "Pobijedimo beznađe", "Pobijedimo državnu mafiju" i želimo masovne i javne radove i masovno zapošljavanje.

Govoreći o nekim političkim odlukama koje je ova stranka zagovarala kazao je da su zastupnici SBB-a zatražili poništenje ratne privatizacije, izmjene zakona koji pod firmom porezne tajne štiti privilegovane biznismene itd.

"Taj zakon omogućavao je SDA podobnim kompanijama da godinama prolongiraju plaćanje poreza, te je 720 miliona KM trenutni dug prema Poreznoj upravi FBiH", pojasnio je Radončić.

Također, tvrdi da se na računima državnih kompanija, BH Telecoma, Elektroprivrede i drugih nalazi više stotina miliona KM koji su ekonomski neupotrebljivi jer se milioni nalaze u desetak banaka, zbog čega je SBB zatražio od Federalne vlade da se taj novac vrati građanima i budžetu nazad, odnosno uzme kao državna dividenda i stavi u razvojnu funkciju.

"Javna je tajna, da se u stranim bankama nalazi više stotina miliona odnosno milijardi, u raznim valutama, koje su islamske i druge zemlje dale kao ratne i poratne donacije za pomoć stanovništvu, odbrani i izgradnji BiH. Taj se novac nalazi na računima članova triju porodica i njihovih prijatelja i predlažemo da Vlada ponudi tromjesečni period da se bez krivičnog gonjenja taj novac dobrovoljno vrati građanima ove zemlje, borcima i sirotinji, te sa njime urade autoputevi i javni radovi", naglašava Radončić.

Na kraju je dodao da ukoliko prvenstveno SDP, koji, kako kaže, historijski i korektno gledajući, nema značajne odgovornosti za ovo stanje, ne bude imao snage i odlučnosti da ih kao kičma federalne vlasti provede, u SBB-u procjenjuju da će iduća godina, umjesto godine izgradnje i hvatanja evropskog priključka, postati godina građanske pobune.