BiH
0

"Radom za boljitak": Neka država stimulira učešće građana na izborima nadoknadom od po 100 KM biračima

FENA
Narodna stranka "Radom za boljitak" predlaže da država Bosna i Hercegovina zakonski uvede obavezu građanima da izlaze na izbore tako što će onima koji ispoštuju tu obavezu nadoknaditi troškove od po 100 KM za učešće u izbornom procesu.

Bilo bi to veoma korisno, građani bi mogli da mijenjaju stanje, izborni rezultati odražavali bi njihovu istinsku većinsku volju, a demokratski procesi razvijali bi se brže. Ne bi bilo kao sad da neki općinski načelnici obavljaju dužnost, iako su imali samo 15 posto ili 20 posto podrške izašlih birača ili da predsjednik Republike Srpske preuzme dužnost sa svega 15 posto podrške od ukupnog biračkog tijala u entitetu, obrazlaže ova stranka.

Njeni poslanici u državnom parlamentu već danas će uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje sadrže odredbe o finansijskoj nadoknadi od po 100 KM bh. biračima za učešće na izborima.

Novac za to je moguće osigurati iz državnog budžeta te dodatnim oporezivanjem luksuzne robe, mišljenje je Jerke Ivankovića Lijanovića, poslanika Narodne stranke "Radom za boljitak" u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On se nada da će predložene izmjene Izbornog zakona BiH ubrzo razmotriti državni poslanici i podržati ih u većini.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Ivanković Lijanović je obrazložio da BiH kao zemlja s mladom i nerazvijenom demokratijom te apatijom birača usljed toga treba da uvede obavezno glasanje građana na izborima, ali ne na način da ih novčano kažnjava zbog izborne apstinencije kao što to čine neke od 32 zemlje u svijetu u kojima je glasanje zakonska obaveza.

Novčano kažnjavanje bilo bi isuviše neprikladna metoda u BiH, smatra on.

Prema riječima Jerke Ivankovića Lijanovića, BiH, u kojoj su mali porezi na luksuznu robu, cigarete naprimjer, godišnje gubi na tome od 250 do 500 miliona KM.

"Nije problem obezbijediti novac za stimuliranje građanskog učešća na izborima, samo se treba odlučiti da država taj novac od luksuzne roba i ubere", izjavio je na pres-konferenciji Jerko Ivanković Lijanović.

Mnoge zemlje s velikom demokratskom tradicijom, poput Australije, Belgije, Kipra, Luksemburga i drugih imaju u svom izbornom zakonodavstvu propisano obavezno glasanje birača, kazao je.