BiH
0

'Radom za boljitak' i NDS potpisali koalicioni sporazum

FENA
Predstavnici Narodne stranke „Radom za boljitak“ i Narodne demokratske stranke potpisali su danas koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće opće izbore na nivou RS-a.

Potpredsjednik NS „Radom za biljitak“ Jerko Ivanković Lijanović rekao da se ovim najavljuje novo političko poglavlje na ovim prostorima, te da se umjesto politike etničkog i nacionalnog konflikta promovira politika nacionalne saradnje, a umjesto politike ekonomskog siromaštva promovira se ekonomski razvoj.

Na pres-konferenciji u Banjoj Luci rečeno je i da je podržana kandidatura Mladena Ivankovića Lijanovića, predsjednika Narodne stranke "Radom za boljitak", za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odnosno premijera BiH, kao i šest prioriteta, a to su: ekonomija, EU i NATO, međunacionalna saradnja i stop korupciji i kriminalu.

„Pored ostaloga, odlučeno je da ovi prioriteti budu i slogani u kampanji na parlamentarnim izborima sljedeće godine“, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.

Predsjednik NDS-a Krsto Jandrić izjavio je da su „programi stranaka gotovi identični, jer je kao prioritet navedeno zalaganje za ekonomski razvoj i RS-a i BiH, što implicira da te obje stranke prihvataju i RS i BiH“.

Uz ocjenu da je ovo do sada prva dogovorena koalicija, on je rekao da to otvara novo političko poglavlje zajedničkog rada na dodirnim, a ne onim tačkama koje na određen način razvajaju političke subjekte.

„Nismo zadovoljni radom dosadašnjih vlasti i udružili smo kako bismo korigovali sve ono što nije valjalo u njihovom radu“, zaključio je Jandrić

Istaknuto je i da ostaju otvoreni i za pridruživanje drugih stranaka koje imaju slične programe.