BiH
0

Radojičić za smirivanje situacije u zemlji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić založio se danas za smirivanje situacije nastale nakon što je visoki predstavnik poništio skupštinske zaključke od 14. maja, kao i za to da između međunarodne zajednice i RS-a dođe do uspostavljanja, kako je naveo, konstruktivnije saradnje kako bi se, prije svega, ispunili uvjeti za transformaciju OHR-a.

Radojičić tvrdi i da postoji opća spremnost svih političkih faktora u RS-u koji su glasali za sporne skupštinske zaključke o efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja sa RS-a na BiH da se situacija u BiH smiri i da ne dođe do njene eskalacije.

Komentirajući sinoćnje povlačenje tačke dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta oko zauzimanja stava povodom ranijih pismama visokog predstavnika u vezi sa zaključcima Skupštine RS-a, on je kazao da je to urađeno jer su prestali razlozi za njeno postojanje nakon što je Valetin Inzko poništio te zaključke.

Sada se očekuju, naveo je, konsultacije političkih stranaka koje bi trebao da sazove predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović po povratku iz Ruske Federacije.

Ističući da se ne može spekulirati o ishodu tih razgovora, on je u izjavi novinarima dodao da su sve partije koje su učestvovale u donošenju skupštinskih zaključaka ostale pri stavu da oni nisu bili motivirani antidejtonskim i antiustavnim namjerama, na što je upozorio OHR.