BiH
0

Radojičić: Vlada i skupštinski odbori odlučuju o razmatranju zahtjeva za izdvajanje RS-a iz BiH

FENA
Vlada Republike Srpske i nadležni skupštinski odbori moraju dati svoje mišljenje kako bi uopće Narodna skupština RS-a uzela u razmatranje inicijativu nevladine organizacije iz Banje Luke "Srpski narodni pokret - Izbor je naš", o eventualnom raspisivanju referenduma za izdvajanje RS-a iz BiH.

Ovo je danas potvrdio predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i naglasio da se upućivanje potpisa građana od "Srpskog narodnog pokreta" po Poslovniku Skupštine RS-a tretira kao inicijativa građana.

Predsjednik ove NVO Dane Čanković je jučer predao u Narodnu skupštinu RS-a novih 9.000 potpisa građana RS-a sa zahtjevom za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani RS-a izjasnili o izdvajanju tog bh.entiteta iz, kako je navedeno, nametnute BiH.

Radojičić je rekao da Poslovnik Skupštine RS-a predviđa da se ova, kao i sve druge inicijative građana, uputi Vladi RS-a i nadležnim skupštinskim odborima, za politički sistem, pravosuđe i upravu, te zakonodavnom odboru, te tek nakon što oni dostave svoje mišljenje moguće je da se zahtjev "Srpskog narodnog pokreta -Izbor je naš" uputi pred poslanike kako bi se oni izjasnili o njegovom eventualnom prihvatanju ili ne.

U akciji prikupljanja potpisa podrške građana ovoj inicijativi "Srpski narodni pokret" je, kako je tvrdi Čanković, prikupio oko 50.000 potpisa.