BiH
0

Radojičić: SNSD nije razmatrao prekid saradnje sa SDS-om na nivou BiH

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Organi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu razmatrali mogući prekid saradnje sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) na nivou BiH, potvrdio je danas potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

Smatra da bi bilo dobro nastaviti partnerstvo tih dviju stranaka.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da i dalje važi sporazum ovih partija o zajedničkom djelovanju u državnim organima.

Početak ove godine obilježile su međusobne optužbe lidera SNSD-a i SDS-a, Milorada Dodika i Mladena Bosića o stanju u RS-u, ali zasad nema potvrda mogućeg raskida partnerske saradnje tih stranaka na nivou BiH.

Dodik je u novogodišnjem intervjuu optužio SDS da „realne socijalne i ekonomske probleme želi iskoristiti za destabilizaciju na političko-institucionalnom planu te da vodeća opoziciona partija, koja je ogrezla u svim vrstama kriminala i korupcije, koja je planetarno bila poznata po lopovluku, sada pokušava da se prikaže kao glavni borac protiv korupcije i kriminala”.

Na te optužbe uzvratio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić koji je Dodika označio kao glavnog krivca za narastajući kriminal i socijalne probleme u tom bh. entitetu.

Bosić je pozvao Dodika da zajedno javno polože račune šta sve od imovine posjeduju, kao i način kako je ona stečena da bi se zajednički uključili u borbu protiv kriminala i korupcije u RS-u.

Naglašavajući da upravo ova godina treba da bude godina borbe protiv kriminala i korupcije u RS-u, Bosić je kazao da je SNSD i njen lider sve nervozniji kako je SDS predložio da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u.

-Krupni kriminalci u RS-u su pod zaštitom vrha vlasti, kazao je Bosić.

Međutim, Dodik je ponovo rekao da SNSD ima značajno usaglašene stavove sa SDS-om na nivou BiH i da ne misli da sadašnja situacija između dvije stranke predstavlja konflikt

-Riječ je o uobičajenoj političkoj situaciju koja podruzumijeva činjenicu da smo mi zbog nekog dobrog odnosa na nivou BiH s tamošnjim koalicionim partnerom SDS-om pokušali da ne odgovaramo na sve njihove, po nama, apsolutno netačne tvrdnje, ali pošto smo sada počeli da odgovaramo, onda je to postalo neko razilaženje, rekao je Dodik.