BiH
0

Radojičić: Situacija u Srebrenici žestoko ispolitizirana

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas u Banjoj Luci da se novonastala situacija u Srebrenici žestoko politizira, a da „inicijatori akcije kolektivnog iseljavanja iz Srebrenice pokušavaju da provedu svoje jasne političke ciljeve“.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci pozvao „gospodu iz Srebrenice da shvate u kojem se ustavnopravnom okviru nalaze“, te dodao da niko od inicijatora sastanka u Srebrenici nije se obratio nijednoj instituciji vlasti u RS-u, a da su pozivi za dašanji sastanak poslani i Ujedinjenim narodima, Evropskoj uniji i NATO-u.

Istaknuo je da je inicijativa o posebnom statusu Srebrenice samo jedan u nizu pokušaja političkih krugova iz Sarajeva da zloupotrebom odluke Međunarodnog suda pravde radikalizuju opću situaciju u BiH s namjerom ustavnog preuređenja BiH i ukidanja RS-a.

Radojičić je naveo da će se predstavnici RS-a odazvati na razgovore, ali ne i dok se za probleme te općine, predstavnici u Srebrenici obraćaju nekom drugom i pokušavaju ostvariti neke druge političke ciljeve.