BiH
0

Radojičić: Sadašnja situacija u BiH najlošija u posljednjih 12 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će se s Uredom visokog predstavnika u BiH i drugim međunarodnim zvaničnicima nastaviti kontakti u naredna dva dana da bi se došlo do izlaza iz sadašanje situacije u BiH, koju ocjenjuje kao najlošiju u proteklih 12 godina.

On je kazao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je poruka današnjeg skupštinskog zasjedanja da su i parlament i predstavnici RS-a otvoreni za razgovore o svim temama u BiH, pri čemu postoji, naveo je, ono što je minimum interesa i ustavom garantovana struktura BiH.

Radojičić je kazao i da će Skupština RS-a u ponedjeljak u nastavku zasjedanja na prijedlog nekih stranaka razmatrati i "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika i prenesena ovlaštenja s entiteta na nivo BiH.

Istaknuo je da sada ne može govoriti šta će se desiti na sjednici Skupštine u ponedjeljak, ukoliko Vijeće za implementaciju mira negativno ocijeni danas usvojenu Deklaraciju povodom posljednjih odluka visokog predstavnika.

"Ne može se očekivati da će oni napraviti neki radikalan iskorak, ali vjerujemo da će razumijeti današnje poruke iz Skupštine RS-a koje su i otvorena vrata za razgovor s nama kao ravnopravnim partnerima", dodao je Radojičić.

Ponovio je i da su svi predstavnici SNSD-a u institucijama vlasti spremni da aktiviraju kovertirane ostavke, ukoliko ne budu uvažavani njihovi zahtjevi za promjenu odluka visokog predstavnika.

Govoreći o Mostarskoj deklaraciji, Radojičić je pozdravio njeno potpisivanje kao dobar momenat u prilično lošoj ukupnoj situaciji u BiH i dodao da se ona nije bavila nametnutim odlukama visokog predstavnika, već evropskom perspektivom BiH.

On se nada da će ona biti dovoljan signal za Brisel za otvaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropskoj komisiji.