BiH
0

Radojičić sa predstavnicima Evropske komisije i Parlamenta

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić sastaće se danas u Briselu sa članovima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a glavna tema razgovora, kako se očekuje, biće implementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", javlja dopisnik Srne.

Evropska komisija ranije je davala na znanje da očekuje "kredibilan napor" kako bi ocijenila da je napredovanje u primjeni ove odluke stvarno.

Uoči sastanka u Evropskoj komisiji, Radojičić je rekao Srni da još nije sasvim uvjeren da je jasno šta bi Evropska komisija mogla tačno smatrati "kredibilnim naporom".  

Radojičić će trećeg dana posjete Briselu razgovarati sa generalnim direktorom za proširenje u Evropskoj komisiji Stefanom Saninom, direktorom za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Pierom Mirelom i šefom Odjeljenja za BiH u Evropskoj komisiji Paolom Pampaloni.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske će, osim ovih susreta, nastaviti sastanke u Evropskom parlamentu, gdje će razgovarati sa šefom i članom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Tanjom Fajon, te bugarskim socijalistom Kristijanom Vigeninom.  

Radojičić će se odvojeno sastati i sa predstavnikom predsjednika Evropskog savjeta Hermanom van Rompejom.

Implementacija odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" pominjana je u prethodna dva dana na svim sastancima koje je Radojčić imao sa sagovornicima iz Evropske unije, kao i sa sagovornikom iz Savjeta Evrope.