Predsjednik NSRS u Briselu
0

Radojičić: Rezolucija o BiH treba podstaći evropske integracije

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni u Briselu da očekuje da rezolucija Evropskog parlamenta o BiH, koja bi trebalo da bude usvojena naredne sedmice, bude objektivan i kvalitetan dokument koji će prevazići stereotipe i neće biti predmet sporenja u BiH, nego će podsticati evropske integracije.

Radojičić je ocijenio da je nacrt rezolucije mnogo bolji od prethodnih verzija, navodeći da rezolucija podstiče na dogovor, naglašava evropsku perspektivu, poziva domaće institucije da budu mnogo aktivnije, te da evropsko prisustvo bude jače.

Opšta situacija u BiH, koja je ocijenjena kao poboljšana, mogućnost konačne ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridružavanju,  podnošenje aplikacije za kandidaturu, te situacija u pravosuđu  u BiH, bile su teme tokom serije sastanaka održanih juče i danas između predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske  Igora Radojičića i nekoliko uticajnih članova Evropskog parlamenta. 

"Evropski parlamentarci ostavili su utisak zadovoljstva radi napretka koji se manifestuje  u izboru Vijeća ministara, te radi usvajanja zakona o popisu i sistemu državne pomoći, ali i radi generalno poboljšane atmosfere dogovaranja u BiH",  rekao je  Radojičić.

On smatra da napredovanje Hrvatske i Srbije obavezuje  BiH da prevaziđe  zaostatak i napravi korak naprijed u  evropskim integracijama.

"Nadamo se da će institucije EU podržati takvu poboljšanu atmosferu kako bismo konačno došli  do toga da se, kada BiH podnese aplikaciju, ocijeni da je ona kredibilna", istakao je Radojičić nakon drugog dana posjete Briselu. 

On je konstatovao da je implementacija odluke Evropskog  suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju  "Sejdić-Finici"  ključ  napredovanja BiH na putu evropskih integracija. 
"Moja je impresija da bi napredak konačno omogućio ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i doveo nas u veliku blizinu podnošenju aplikacije. U EU za prihvatanje aplikacije traže kredibilni napredak, ali šta je to zapravo - to  ostaje da visi u vazduhu. To je još stvar interperacije.  Ali, dobar napredak bi bio dovoljan za završetak ratifikacije SSP-a", rekao je predsjednik parlamenta RS. 

On je dodao da je njegove sagovornike interesovao nivo komunikacije i koordinacije u BiH,  jer se, kako je rekao,  sva evropska pitanja koncentrišu na ovu  ključnu  temu.  

"Naša sljedeća velika stepenica je dogovor o metodologiji. Prenio sam evropskim sagovornicima naše shvatanje da je važno da Republika Srpske učestvuje u evropskim integracijama  u svom ustavnom kapacitetu, da bude subjekt integracija. Čak 70 posto 'akija komuniter', odnosno zajedničke evropske legislative,  mogu iznijeti sami entiteti", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima,  u   Briselu sada bolje razumiju da je u BiH riječ  o složenim nivoima subjekata vlasti i da je koordinacija tih subjekata složena.

Komentarišući amandmane o vjerskom radikalizmu i OHR-u na Izvještaj izvjestioca za BiH Doris Pak, Radojičić je rekao  da je sadašnja verzija rezultat političkih kompromisa i da je dobra.  

"Duh formulacije oko OHR-a je da se potencira evropsko prisustvo, da se traži transformacija OHR-a i da se svakako daje primat Evropi. U ovoj konačnoj verziji nema govora da se traži neki Dejton dva ili jačanje uloge visokog predstavnika", naglasio je Radojičić.
On kaže da je amandman oko islamskog radikalizma modifikovan i rezultat je političkog kompromisa u Evropskom parlamentu. 

"Konstatuje se opasnost od ekstremizma vehabija, osuđuju se i druge ekstremističke tendencije u regionu i BiH i  poziva vlast u BiH da se bori protiv svih vrsta ekstremizma i nasilja, kao i religiozne mržnje. Uvrštena je i formulacija oko  izjave poglavara  Islamske zajednice iz novembra 2010. godine, u kojoj je pozvao na borbu protiv ekstremizma. Smatram to solidnim amandmanom", rekao je  Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić nastavlja sutra posjetu Briselu nizom razgovora u Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću.