Narodna skupština RS
0

Radojičić poziva Bošnjake da prihvate usvojene amandmane

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da je "nedosljedno" tražiti usaglašavanje Ustava BiH s evropskim konvencijama, ukoliko se to ne prihvata u slučaju Ustava RS-a, te poziva Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da ne stavljaju veto na sinoć usvojene amandmane na entitetski Ustav.

Radojičić je mišljenja da bi se poslala loša poruka, ukoliko bi Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, ipak, odbio paket amandmana na Ustav RS-a.

„To bi pokazalo da su određene političke partije čak i protiv usaglašavanja Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, s Konvencijom o pravima djeteta, s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“, ustvrdio je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On očekuje da će Klub Bošnjaka „biti dovoljno mudar da ne upropastiti priliku, jer bi konotacija toga bila ne samo da su propali amandmani na Ustav nego da niko nije spreman na kompromis i da je samo ultimativno spreman samo na ono što on misli da treba biti spreman“.

Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda ranije su najavili veto na amandmane jer nije uvažen njihovo zahtjev da se u amandmanu koji definira Banja Luku kao glavni grad ugradi i stav o zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima gradske vlasti.