BiH
0

Radojičić osudio sinoćne izjave Silajdžića

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da su vlasti Srbije hapšenjem najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića donijele tešku odluku, ali je osudio pojedine izjave koje su se tim povodom čule iz Sarajeva i kojima se, naveo je, ponovo pokušava baciti kolektivna krivica i uznemiriti građanstvo u BiH, posebno u RS-u.

Ističući da nema kolektivne krivice i odgovornosti, već da postoje pojedinci koji su osumnjičeni i treba da odgovaraju pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima, Radojičić je rekao da želi da prenese građanima RS-a da nemaju razloga za uznemirenost "zbog izjava pojedinih zlonamjernih političara iz Federtacije".

Posebno je osudio noćašnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, ističući "da on nastavlja ratnu retoriku, a koji je jedan od veoma odgovornih za rat u BiH".

"Nadam se da će biti dovoljno dokaza da Silajdžić, kao jedan od rukovodilaca ratne BiH, također, pred domaćim sudovima u BiH sutra odgovara za počinjene ratne zločine nad srpskim stanovištvom BiH", naveo je Radojičić.

Također, on očekuje da će svjedočenje uhapšenog Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom "baciti novo svjetlo na mnoge dođaje iz rata u BiH, pošto je on jedan od rijetkih svjedoka koji su na visokoj dužnosti tokom ratnog perioda imali brojne podatke o kojima je javnost do sada jako malo znala ili o njima imala više poluinformacija".

Ponovivši da su vlasti Srbije donijele tešku odluku hapšenjem Karadžića, koja predstavlja nastavak saradnje te zemlje sa Haškim tribunalom, Radojičić je podsjetio da postoji obaveza kako vlasti u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama potpisinicama Daytonskom sporazuma da nastave saradnju sa Tribunalom.

Poručio je i da je RS zainteresirana da sve osobe koje su osumnjičene za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost, budu procesuirane pred domaćim sudovima ili Haškim tribunalom.

"I građani RS-a su zainteresirani da osobe koje su činile zločine nad srpskim stanovništvom, a za koje pokrenuto vrlo malo istraga i procesa pred sudovima u BiH i Haškim tribunalom, također, budu privedene licu pravde", rekao je predsjednik Skupštine RS-a.

Istaknuo je i da svi građani i rukovodstvo RS-a imaju obavezu da RS jačaju i da ona bude svaki dan i politički i ekonomski prosperitetnija.