BiH
0

Radojičić optimist da će BiH konačno dobiti bezvizni režim

FENA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje 8. novembra pozitivnu odluku o bezviznom režimu za BiH, te da bi se ona mogla implementirati do kraja ove ili u januaru naredne godine.

On ipak napominje da su evropske institucije jedna poprilična "birokratska šuma", u kojoj ima jako puno nivoa koji učestvuju u donošenju odluka.

"Preostala je još jedna stepenica, to je Savjet Evropske unije, 8. novembra, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka. Sve naše indicije govore da bi ona trebala biti pozitivna, odnosno da bi nakon Evropskog parlamenta, Evropske komisije i raznih komiteta i Samit lidera evropskih zemalja konačno trebao donijeti odluku o bezviznom režimu za BiH", rekao je Radojičić danas za Radio RS-a.

Nakon toga bi, smatra, bilo realno da se do kraja godine i implementira ta odluka, odnosno da od decembra ili najkasnije januara 2011. građani BiH bez viza putuju u zemlje EU-a.

Radojičić je podsjetio da je BiH "već odavno" ispunila sve uvjete i da je zadnjih mjeseci odluka u rukama Brisela.

"Optimist sam da će se to konačno i desiti", kazao je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Građani BiH od 15. decembra mogli bi da putuju bez viza u zemlje Evropske unije, objavili su pojedini mediji u RS-u, pozivajući se na diplomatske krugove u Briselu.

Radni dokument za odobravanje bezviznog režima već je završen i o njemu će glasati ambasadori članica zemalja EU-a na sastanku u Briselu 3. novembra. Ukoliko ta odluka bude pozitivna, odluka o ukidanju viza za građane BiH i Albanije na sjednici Savjeta EU-a 8. novembra bit će formalnost.