BiH
6

Radojičić: NSRS će teško normalno funkcionisati sa dva srpska bloka

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je bi na sutrašnjoj konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske koalicija SNSD-a, DNS-a i SP-a bi trebalo da potvrdi skupštinsku većinu i izabere predsjednika Narodne skupštine iz DNS-a.

On je izrazio očekivanje da će svi poslanici učiniti sve da na konstitutivnoj sjednici devetog skupštinskog saziva budu formirani organi i da krenu u proceduru za izbor delegata za Dom naroda BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

"Bilo bi dobro da Skupština kao uvijek do sada završi taj posao bez obzira na ove turbulencije u vezi sa skupštinskom većinom. Naravno, očekivanja bloka SNSD, DNS i SP je da će imati skupštinsku većinu i izabrati predloženog predsjednika Narodne skupštine iz ove koalicije, a to je kandidat DNS-a, i da završimo sve ostale poslove. U interesu RS nam treba najviši zakonodavni organ koji funkcioniše", naglasio je Radojičić za "Nezavisne novine".

Radojičić, koji je dosadašnji predsjednik Narodne skupštine, smatra da će parlament Republike Srpske teško normalno funkcionisati ako podjele između dva srpska bloka ostanu ovako izražene.

"To će generalno biti nestabilna situacija, koja kao takva ne bi smjela da potraje. Zaista je teško zamisliti da parlament sa tako uskom većinom i takvim podjelama između stranaka i blokova funkcioniše četiri godine. To je noćna mora. Prema tome, potrebno je malo više razuma, a trenutno se ne osjeća bilo kakva mogućnost uspostavljanja mosta ili komunikacije između dva zavađena bloka u Republici Srpskoj", ocijenio je Radojičić.

On je rekao da je jedan od mogućih raspleta i raspisivanje izbora prije redovnog termina.

"Treba vidjeti šta će donijeti budući mjeseci i da li će se odnosi između ta dva bloka poboljšavati ili pogoršavati. Moguć je, naravno, i rasplet da se ti odnosi dalje pogoršavaju, što može dovesti do tako nestabilnog parlamenta koji može da vodi do raspuštanja i vanrednih izbora. To je jedna od mogućnosti koju nikako ne prizivam nego govorim o nečemu što može da se desi ukoliko parlament ne bude mogao da obavlja svoju funkciju", naglasio je Radojičić.

On je dodao da su rezultati izbora pokazali najgora očekivanja, jer postoje dva srpska bloka na samoj granici skupštinske većine.

"I sad je tu negdje na sredini blok 'Domovina', koji pokušava da bude dominantan za odlučivanje i da od njega zavisi većina. Vidjet ćemo šta će donijeti budućnost. Ako bude prevladala isključivo želja da jedan blok iz RS prevlada nad drugim, onda to sigurno može značiti nestabilnost u periodu pred nama. Ukoliko bude bilo kakve volje za komunikaciju i traženje najboljih rješenja onda će to biti institucionalno dobro za RS", istakao je Radojičić.

On je upozorio da su preuranjene najave o formiranju vlasti na nivou BiH bez SNSD-a, a posebno očekivanja koja širi blok oko SDA, DF-a i Saveza za promjene.

"Tek se ulazi u proceduru izbora delegata za Dom naroda iz oba entiteta. Tek tu će se uspostaviti brojčani odnosi između stranaka i blokova, a mi računamo da ćemo imati većinu iz Republike Srpske, tako da ta priča o bloku u Sarajevu još nije privedena kraju, jer će se matematički pokazati da nisu baš tako jednostavne ovakve koalicije kakve su već sada najavljene", kaže Radojičić.