BiH
0

Radojičić: Neophodan ubrzan put BiH ka Evropi

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić u četvrtak uvečer je tokom razgovora u Londonu s Mikeom Gapesom, predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta, naglasio važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om te ubrzanog puta BiH ka statusu kandidata za prijem u punopravno članstvo Unije.

Posebna pažnja posvećena je i pitanjima transformacije mandata visokog predstavnika u misiju specijalnog predstavnika EU-a te reformama policije i Ustava BiH.

Radojičić je istaknuo potrebu prijenosa odgovornosti na domaće institucije, kao i značaj da se sva pitanja u BiH rješavaju razgovorima i saglasnošću domaćih faktora, saopćeno je iz kabineta predsjednika parlamenta RS-a.

Britanski parlamentarci su se dodatno interesovali za sigurnosnu situaciju u BiH i regiji, problem rješavanja statusa Kosova i transformaciju oružanih snaga.

U odvojenom susretu s Patrickom Cormackom, predsjednikom britanske parlamentarne grupe za saradnju s našom zemljom, naglašena je važnost podrške Velike Britanije na evropskom putu BiH i skorog potpisivanja SSP-a s EU-om.

Radojičić je pozvao parlamentarce da posjete Banju Luku, a očekuje se nekoliko britanskih parlamentarnih posjeta BiH početkom iduće godine.

Tokom susreta u britanskom ministarstvu vanjskih poslova dominirala su pitanja razrješenja aktuelne krize u našoj zemlji i naredni koraci u evropskim integracijama.

Anthony Smith, direktor za Evropu u Foreign Officeu, naglasio je podršku Velike Britanije Dejtonskom mirovnom sporazumu, dogovorima o reformi policije te djelovanju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Radojičić je izrazio nadu da će Velika Britanija podržati ubrzan put BiH ka Evropskoj uniji, imati nepristran stav u pitanju unutrašnjih reformi u BiH te podržati transformaciju OHR-a u misiju EU-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a u petak završava posjetu Velikoj Britaniji.