"Ne poznaju standarde"
4

Radojičić: Ljudi iz VSTV-a pokušavaju sačuvati stečene pozicije

SRNA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD) Igor Radojičić ocijenio je da upozoravanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na eventualnu primjenu dogovora SNSD-a i SDP-a o izboru tužilaca u BiH predstavlja nepoznavanje standarda i pokušaj očuvanja stečenih pozicija i interesa.

"Njihovo upozoravanje ili jaukanje nad eventualnom implementacijom ovog dogovora je, između ostalog, nepoznavanje standarda i trebalo bi, možda, neke tamo ljude poslati upravo u tu Evropsku uniju, o kojoj pišu, pa da vide kako se tamo biraju sudije i tužioci“, rekao je Radojičić za Srnu, komentarišući pismo VSTV-a evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu povodom nedavnog dogovora SNSD-a i SDP-a.

On je rekao da bi ljude iz VSTV-a trebalo poslati u Njemačku da vide federalni njemački sistem, da vide šta rade parlamenti njemačkih saveznih država i kako imenuju ljude u pravosuđu.

"Tamo ih treba poslati, umjesto što na ovakav način pišu, ne znajući situaciju, i pokušavajući da očuvaju nečije interese. Očigledno je da se tu radi o pokušaju očuvanja stečenih pozicija i stečenih interesa, pa čak i suprotno zakonodavcu koji ih postavlja i uređuje njihov rad“, naglasio je Radojičić.

On je konstatovao da je VSTV organ koji treba da provodi zakon, te da to nije institucija koja treba da kreira zakon, niti je organ koji je političke prirode.

"VSTV bi trebalo da bude institucija ili tehnički organ koji provodi ono što se zakonodavac dogovori ili uredi. U ovom slučaju, VSTV je, kako bi se to narodski reklo, otuđeni centar moći koji pokušava da bude iznad svake politike, pa čak i iznad institucija, jer ne mogu oni uredovati parlamentima ili vladama šta će raditi. Oni samo mogu raditi prema onome kako parlamenti donesu zakone“, zaključio je Radojičić.

VSTS je uputio pismo evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu povodom nedavnog dogovora SNSD-a i SDP-a o izboru tužilaca u BiH u kojem se navodi da bi provođenje tog dogovora predstavljalo "ozbiljno i flagrantno vraćanje unazad reformskog procesa u oblasti pravosuđa“, jer bi se njime "ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, koji bi ponovo bio stavljen pod političku kontrolu".

U pismu se navodi da su radikalne mjere dogovorene između SNSD-a i SDP-a izvan okvira Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, koji će biti ozbiljno ugrožen ako taj dogovor bude ostvaren, saopćeno je iz VSTV-a.

U sporazumu SNSD-a i SDP-a o programskoj i projektnoj saradnji, usaglašeno je da konkursne procedure kod izbora glavnih tužilaca i dalje provodi VSTV, s tim da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tijela, odnosno skupštine i parlamenti, na prijedlog vlada, i to sa liste koju utvrdi VSTV.