BiH
0

Radojičić: Lajčak "podlegao teoriji zavjere u BiH"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić saopćio je da se postavlja ozbiljno pitanje da li je visoki predstavnik Miroslav Lajčak donošenjem današnjih odluka podlegao jednoj od brojnih “teorija zavjere” u BiH, i "ovaj put na račun RS-a ili je ušao u redefiniciju osnovnih postulata Mirovnog sporazuma, što za BiH otvara poglavlje ustavne i pravne nestabilnosti i još većeg unutrašnjeg nepovjerenja".

Radojičić u pismenom reagiranju ocjenjuje da nije bilo potrebe da Lajčak nametne izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara.

"Ovim potezom se potencijalno otvara problem zastupljenosti RS-a i predstavnika srpskog naroda i njihove suštinske uloge u odlučivanju u Vijeću ministara. BiH se, po Ustavu i Dejtonskom sporazumu, sastoji od dva entiteta i ima tri konstitutivna naroda i zadiranje u ove osnovne odrednice može suštinski narušiti principe ravnopravnosti", navodi predsjednik entitetskog parlamenta.

Ističe da se današnjom odlukom otvara prostor "da stranke iz većeg i više zastupljenog entiteta inžinjeringom u delegiranju svojih predstavnika obesmisle i obezvrijede učešće predstavnika drugog entiteta ili jednog naroda i preglasavanje u korist samo jednog entiteta uspostave kao princip, što nije u osnovi Dejtonskog sporazuma".

Ovom situacijom Vijeće ministara BiH može, kako navodi Radojičić, postati produžena ruka vlasti jednog entiteta čime se marginalizira uticaj RS-a.

Radojičić postavlja pitanje da li se olako obećana brzina donošenja odluka, može dešavati po cijenu marginalizacije jednog entiteta ili nekog od konstitutivnih naroda? Naglašava i da zahtjevane izmjene Poslovnika Parlamentarne skupštine BiHe duboko zadiru u Ustav države.

Predsjednik Narodne skupštine još jednom ističe da je struktura i način odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH direktno propisana Ustavom BiH i da ni Visoki predstavnik nema pravo da ga mijenja.

"Za donošenje odluka potrebna je jedna trećina glasova iz entiteta. Pokušaj interpretacije da se odluke donose bez prisustva pripadnika jednog naroda ili jednog entiteta neugodno podsjeća na nadglasavanje u bivšem parlamentu BiH u godinama prije građanskog rata i Dejtona i samo pojačava osjećaj otuđenosti u RS-u", navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.