BiH
0

Radojičić: Kovertirane ostavke predstavnika u organima BiH sve do utorka

FENA
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske sutra će odlučiti o datumu održavanja posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se razmatraju prijedlog rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika, kovertirane ostavke najviših zvaničnika SNSD-a u organima BiH i drugo, potvrdio je danas predsjednik NSRS-a Igor Radojičić.

Sva ova pitanja, najvjerovatnije, bit će razmatrana ukoliko ne dođe do promjene stava visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u vezi s nametanjem izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara.

Radojičić je podsjetio da je Glavni odbor SNSD-a u nedjelju donio zaključak da ukoliko do utorka ne dođe do promjena Lajčakovih odluka da će svi predstavnici u izvršnim organima vlasti podnijeti ostavke.

Precizirao je da su kovertirane ostavke svih predstavnika u Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg, dva ministra i zamjenika ministra, predsjedavajućeg parlamenta BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, a ostavku je ponudio i premijer RS-a Milorad Dodik, odnosno svi funkcioneri SNSD-a uključujući i predsjednika Skupštine.

„Ostavke predstavnika u Sarajevu kovertirane su do utorka, a ako je potrebno ostavke su ponudili i drugi funkcioneri“, dodao je Radojičić u izjavi novinarima.

Navodeći da iz OHR-a još nije ništa stiglo u vezi s najavljenim pravnim tumačenjem posljednjih odluka visokog predstavnika, on je kazao da se to čeka, a da se ne može reći da je došlo do nekih promjena nakon jučerašnjeg sastanka Lajčaka i premijera RS-a Milorada Dodika.

„Čekamo da vidimo da li se nešto promijenilo. Sastanak je sastanak, nije zakon nije odluka, nije poslovnik. Iza tog sastanka treba da bude i konkretna reakcija od visokog predstavnika. Ukoliko takve reakcije, koja ima svoju suštinu i formu, nema, onda smo u ovoj situaciji o kojoj sam govorio“, kazao je Radojičić i dodao da su predstavnici RS-a spremni za razgovor i sastanak, ali iza toga mora postojati i nešto konkretno.