BiH
3

Radojičić: Iz Brisela će za BiH biti očekivano negativna ocjena

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Sve su najave da bi ocjene Evropske unije (EU) o Bosni i Hercegovini mogle biti prilično negativne, s obzirom na to da nisu kompletirani uvjeti koji se odnose na odluku "Sejdić-Finci“ i mehanizam koordinacije, ocijenio je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

"Samo je pitanje rječnika kojim će ta negativna ocjena biti data, da li će to biti umjereni, diplomatski rječnik s očekivanjem da se napravi daljnji progres i postignu rezultati ili će to biti neka tvrđa retorika, sa zavrtanjem nekih sredstava od IPA fondova i još nešto drugo", rekao je Radojičić.

Ipak, u svakom slučaju, za BiH će, kaže, iz Brisela biti negativna ocjena o napretku.

Pitanje je, navodi, i po kojim će pravilima biti organizirani izbori iduće godine u BiH.

"Sve što se uradi do aprila je još moguće implementirati. Sve ono što se bude dešavalo nakon tog mjeseca neće se reflektovati na izbore 2014., jer se oni trebaju raspisati u prvoj sedmici maja", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Podsjetio je da su se sankcije, u smislu suspenzije sredstava iz IPA fondova za BiH već desile.

"Sličnu situaciju imamo i s twinning projekatom za parlamente, nakon gotovo pet godina priprema", rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i precizirao da se sada čeka da li je i u tom projektu došlo do 'zavrtanja' nekih od linija, posebno onih koji se odnose na IT (elektroničku) opremu za paralmente u BiH.

Ostaje da se vidi da li je i to u segmentu sankcija, a već su, kaže, ukinuta ili se planiraju ukinuta sredstva za neke druge projekte.

Pozdravio je napredak Srbije i očekivanje da se danas zvanično saopći preporuka o početku pregovora te zemlje s EU.