BiH
0

Radojičić i Pavlović o problemima u Srebrenici

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, razgovarali su danas u Banjoj Luci o problemima Srebrenice, s obzirom na to da nema usvojen općinski budžet i da postoje problemi u unutrašnjem radu općinske administracije.

Sastanku nije prisustovao novoizabrani načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić, a Radojičić je na pitanje da li će se i s njim sastati, kazao da se "raduje i tom susretu".

Na sastanku je razgovarano o materijalnoj pomoći koju je Vlada RS-a uputila u Srebrenicu, a Radojičić kaže da je u prošloj godini investirano više od 40 miliona maraka kroz programe u oblasti infrastrukture, putne mreže, dijelom u školstvo, elektrodistribuciju, obnovu zgrade suda i drugo.

"U razgovoru smo čuli da je s druge strane bilo mnogo obećanja, a malo je realizovano. Iz budžeta BiH od planiranih 10 miliona, realizovana je jedna četvrtina, a bilo je i znatno manje od očekivanih sredstava iz Federacije BiH i kantona", naveo je Radojičić.

Kaže da još postoje problemi i u radu općinske organizacije, pritom navodeći nedavnu "nelegalnu" odluku načelnika Općine koja se odnosila na praznike.

"Još ima problema s izvršenjem nalaza upravne inspekcije iz 2007. godine koja se odnosi na obilježja i pečate i na nepoštivanje zakona", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Pavlović je rekao da se u Srebrenici mora uspostaviti institucionalna vladavina prava.

Iznio je i stav da se "srebrenička općinska vlast prema Vladi RS-a, koja je dosta uložila u Srebrenicu, ne treba ponašati kao maćeha, a na Sarajevo gledati kao majku te da se u njoj mora uspostaviti vladavina zakona jer je ona u teritorijalnoj organizaciji RS-a".

Naveo je i da se vlast u toj općini zalaže za izgradnju dviju industrijskih zona, u Potočarima i Skelanima, a od resornog ministarstva traže sastanak u vezi s problemima u Rudniku Sase.

Bilo je riječi o arheološkom nalazištu u Skelanima, a Radojičić smatra da bi trebalo da bude osnovana entitetska ustanova koja bi gazdovala tim područjem.