BiH
0

Radojičić: I nakon usvojenih zakona policija RS-a nastavlja rad u istom obimu

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić pozdravlja donošenje reformskih zakona o policijskim strukturama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uz ocjenu da su time istovremeno ostvarena dva krupna cilja za RS i BiH.

Time su ostvareni uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i građanima RS-a otvorena vrata Evrope, saopćeno je iz Radojičićevog kabineta. On navodi i da policija RS-a i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nastavljaju daljnji rad u istom obimu i s istim nadležnostima kao i do sada.

"Višegodišnja rasprava, praćena nizom neprihvatljivih modela, ovim se okončava na način koji je Narodna skupština RS-a tražila u svim svojim dosadašnjim stavovima i zaključcima, a to je da struktura policijskih snaga prati ustavnu strukturu zemlje, te da policija RS-a i MUP RS-a imaju svoje jasno mjesto i nadležnost", smatra predsjednik Skupštine RS-a.

Ističe i da su upornost u pregovorima i čvrstina stavova predstavnika RS-a urodili plodom i da "danas građani RS-a mogu da kažu da su njihovi interesi ostvareni, te da se, s istim ciljevima, nastavi u budućnosti".