BiH
0

Radojičić i Derajić o zaključcima u vezi sa tužbom BiH protiv SCG

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić informisao je danas generalnog konzula Srbije i Crne Gore u Banjoj Luci Jadranku Derajić o stavovima i zaključcima koje je usvojio entitetski parlament u vezi s tužbom BiH protiv SCG za agresiju i genocid.

Podsjećamo, 23.marta Narodna skupština RS-a razmatrala je Informaciju o statusu tužbe BiH protiv SCG u Međunarodnom sudu pravde u Haagu zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te usvojila zaključke u kojima, između ostalog, poziva sve zvaničnike RS-a i predstavnike u zajedničkim organima BiH da i dalje osporavaju legitimitet tužbe.

Tada je Narodna skupština RS-a podržala Deklaraciju o neophodnosti diplomatskog rješenja spornih odnosa između BiH i SCG, koju su potpisali najviši zvaničnici RS-a, predstavnici iz RS-a u zajedničkim bh. organima, od 7. marta 2006. godine.

Na satanku Radojičića i Derajić u Banjoj Luci je istaknuto da je sadašnji nivo ekonomske saradnje zadovoljavajući, ali da prestoji i dalje mnogo prostora za njeno svestrano proširenje.

Zaključeno je da je prisustvo kompanije "Hemofarm" u Banjoj Luci pozitivan primjer uspješne sardanje, saopšteno je nakon razgovora iz Radojičićevog Kabineta.