BiH
0

Radojičić: Hapšenje optuženih je kontinuirana obaveza sve dok postoji haški sud

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je hapšenje optuženih za ratne zločine kontinuirana obaveza RS-a i BiH dok god postoji haški tribunal.

Današnje hapšenje Stojana Župljanina u Srbiji treba, naveo je, isključivo posmatrati u kontekstu obaveze zemalja u regionu, uključujući i obaveze Srbije, da sarađuju sa Haškim tribunalom.

"Dio te obaveze je i pronalaženje i privođenje pravdi svih osumnjičenih za ratne zločine, a među najtraženijima je bio i Župljanin", napomenuo je predsjednik entitetskog parlamenta.

On je podsjetio da pred Srbijom stoji uvjet od strane EU-a da napravi dodatni napredak u saradnji sa Haškim tribunalom kako bi bio ratificiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Međutim, još nije jasno ni da li će Srbija ratificirati taj sporazum pošto nije jasno kakva će Vlada biti u Beogradu, tako da se otvara puno pitanja", rekao je Radojičić komentirajući stav da li se hapšenje Župljanina može povezati sa činjenicom da se ono odigralo u zemlji koja se nalazi pred ulazak u EU.