BiH
1

Radojičić: Bećirević ne zna raditi svoj posao

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić tvrdi da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović "ne može" sa predsjednicima parlamenata drugih zemalja komunicirati na način koji je uslijedio nakon izjave predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića u kojima je Republiku Srpsku nazvao državom.

Bećirović je jučer rekao da je BiH u opasnosti, te da su nedopustivi i neprihvatljivi ranije izneseni stavovi u izjavi Stefanovića, zbog čega je zatražio i izvinjenje BiH.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio svoju trdnju da Bećirović "ne može da obavlja sadašnji posao i da nema za to kapacitet".

"Nadam se da će kroz inicijativu koju je SDS najavio u parlamentu BiH biti prostora da se naprave neke kadrovske smjene, jer je očito da taj čovjek ne može da radi taj posao, da nema kapacitet", ustvrdio je Radojičić nazvavši primjedbe zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića neprimjerenim.

Također je kritikovao Bećirevića da "nema dovoljno osjećaja kako se radi" na funkciji predsjednika parlamenta, te mu spočitavao i da nema dovoljno iskustva i da je "svojim izjavama izašao iz okvira dužnosti koju obavlja i da je očito da ne može raditi taj posao".

" Ako ste na dužnosti predjedavajućeg parlamenta ili zamjenika predsjedavajućeg, ne možete sa predsjednicima parlamenata drugih zemalja na takav način komunicirati. To je znak da niste sposobni da obavljate tu dužnost, da nemate dovoljno osjećaja, da ne kažem iskustva, ali naprosto da nemate osjećaj kako se radi na tom mjestu", neke su od kritika entitetskog predsjednika parlamenta zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisu Bećiroviću.

Također je Bećirovićev jučerašnji stav okarakterizirao i kao "jeftinu politiku", ustvrdivši da "u međunarodnim odnosima takvo obraćanje i korespondencija nisu primjereni, te predstavljaju znak nezrelosti".

Bećirović je jučer kazao da Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas država, niti će ikada biti država, te je od od Stefanovića zatražio zvanično izvinjenje državi BiH.

Radojičić je danas komentirao i kakva bi mogla biti odluka Ustavnog suda BiH o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministra iz SDA, ustvrdivši da "nema povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi s tim smjenama".

On zna da je teško odbraniti stav da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.