BiH
50

Radnik Tuzla kvarca pokušao skočiti sa silosa za kvarcni pijesak, zaustavile ga kolege

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jedan od četvorice radnika Tuzla kvarca koji su se jutros popeli na silose za kvarcni pijesak pokušao je izvršiti samoubistvo skokom sa visine od nekoliko desetina metara. U toj namjeri su ga zaustavile njegove kolege.

Kao što smo već i pisali, radnici su se na ovaj korak odlučili zbog činjenice da ih niko od predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, do danas nije posjetio.

"Radnici su dozvolili direktoru Smailu Velagiću da se popne na silose. On ih pokušava nagovoriti da odustanu od svoje nakane, međutim, za sada sve ide dosta teško. Radnici su očajni i više ne vide izlaza iz situacije u kojoj se nalaze. Oni traže da se u krugu preduzeća pojavi neko od predstavnika Vlade TK u cilju postizanja dogovora sa upravom o vraćanju oduzete koncesije", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

Radnicima je zbog uzuzetno hladnog vjetra otežan boravak na silosu, a u krugu preduzeća trenutno se nalaze pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Podsjetimo, 21 radnik Tuzla kvarca već 18 dana štrajkuje glađu. Od Vlade TK traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

Kada je u pitanju Vlada TK, njen stav je od ranije poznat, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska.

Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.

Da li će se neko od predstavnika Vlade TK uskoro pojaviti u krugu Tuzla kvarca za sada nije poznato.