BiH
7

Radnicima upućeno pismo namjere: Prodaja imovine TTU-a najaksnije do septembra

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Čelništva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudnika Banovići potpisali su pismo namjere o formiranju novog privrednog društva putem kojeg bi bila obavljena kupovina dijela imovine Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla. Nakon toga bi bilo omogućeno pokretanje proizvodnje u ovoj tvornici.

"Mi smo prošle sedmice imali sastanak kod federalnog ministra energije, rudarstva i industrije kojem su prisustvovali i izvršni direktor Elektroprivrede BiH i savjetnik federalnog premijera. Na tom sastanku su utvrđeni dosadašnji koraci, ali i ono što će se dalje dešavati. Tokom ovog sastanka oni su imali i jedan operatvni plan aktivnosti koji podrazumijeva rokove za izvršenje, a na kojem će se još uvijek raditi", kazala je za Klix.ba stečajna upravnica TTU-a Alisa Bijedić.

U pomenutom operativnom planu predviđeno je da, ukoliko to mogućnosti dozvole, kupovina nekretnina TTU-a bude obavljena u okviru drugog kruga prodaje.

"Ako zbog određenih rokova to ne bude obavljeno, onda će to svakako biti na trećoj prodaji, nadam se, najkasnije početkom septembra", dodaje Bijedić.

Podsjetimo, vrijednost imovine tuzlanskog dijela TTU-a u drugom krugu prodaje procijenjena je na 22 miliona KM. Na upit da li će cijena imovine biti niža ukoliko se ne postigne prodaja u ovom krugu, Bijedić ističe da za sada ne može odgovoriti.

"Cijenu utvrđuje Odbor povjerilaca tako da o tome još uvijek ne možemo govoriti", ističe Bijedić.

Iako su napravljeni određeni pomaci u slučaju TTU-a, radnici ipak nisu u cijelosti zadovoljni pismom namjere koje im je tokom današnjeg sastanka pročitala stečajna upravnica.

"Radnici nisu zadovoljni jer u pismu namjere nije pomenuta cijena po kojoj bi TTU bio prodat, a također se ne spominju ni radnici. Radnici su danas odlučili da će za sedam dana prolongirati realizaciju odluke o zatvaranju u krugu tvornice. Mi ćemo već sutra vladama TK i FBiH uputiti pismo u kojem ćemo podsjetiti na sve naše zahtjeve. To su uvezivanje radnog staža, povratak 150 radnika na posao te isplaćivanje otpremnine uposlenicima koji ne budu angažovani u narednom periodu", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.