BiH
2

Radnicima "Feroelektra" poslovodstvo duguje osam plaća

FENA
Finansijska policija Federacije BiH ušla je u kompaniju "Feroelektro", što je bio i zahtjev sindikata te kompanije, potvrdio Feni predsjednik Sindikata "Feroelektra" d.d. Sarajevo Senad Smajić.

Smajić pretpostavlja da je predmet istrage podizanje kredita za grupaciju „Stanić“i neovlašteno stavljanje pod hipoteku imovine "Feroelektra", kao i fiktivna prodaja kapitala firme.

Smajić upozorava i na navodni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji „Feroelektra“ sa firmom "Feroelektro – trgovina i servis" koja ima samo četiri zaposlena radnika, čime bi se, kako tvrdi, svi ugovori o iznajmljivanju prostora koje ima "Feroelektro" d.d. Sarajevo prenijeli na tu firmu.

Predsjednik Sindikata "Feroelektra" Senad Smajić ističe da od Finansijske policije FBiH očekuju da se konačno stavi tačka na pljačku imovine kompanije te pokrenu sudski procesi protiv odgovornih na osnovu prijava o počinjenom kriminalu u toj kompaniji, dostavljenih Tužilaštvu Kantona Sarajevo još 2008. godine.

"Feroelektro" d.d. Sarajevo zapošljava 86 radnika, a radnicima, kako tvrdi Smajić, nije isplaćeno osam zarađenih plaća, topli obrok za četiri mjeseca, niti im je uplaćeno zdravstveno osiguranja, dok četiri radnika ne mogu otići u penziju iako su ispunili uvjete, jer im nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje.