BiH
6

Radnici ZOI'84 traže hitno isplatu dviju plaća

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 danas štrajkuju ispred zaključane zgrade direkcije tog preduzeća, zahtijevajući hitno isplatu dviju plaća.

"Tražimo isplatu dviju plaća, to je minimum minimuma", kazao je u izjavi za medije predsjednik Sindikata preduzeća ZOI '84 Alija Hodžić.

Naveo je da uposlenici ZOI'84 nisu primili 12 plaća, nemaju zdravstvenog osiguranja, penzionog, doprinosa, da "nemaju ničeg", a četiri uposlenika koji su stekli uvjete za penzije ne mogu još to da ostvare.

Ističe da agonija radnika ovog preduzeća traje dugo, a od obećanog "famoznog" kredita u iznosu od osam miliona KM, koji je obećala Vlada KS-a, nema "ni u tunelu".

Obzirom da se radnicima ovog preduzeća spočitava da su "protiv" Sarajevo Film Festivala (SFF), Hodžić je kazao da je ZIO'84 brend ovog grada, te da su svi koristili objekte koji su u vlasništvu preduzeća ZOI'84.

"Gospoda iz SFF-a nisu našli za shodno da s nama razgovaraju, iako znaju u kakvoj smo situaciji", kazao je Hodžić i dodao da oni koji "planiraju" uništiti ZOI'84 neće moći tako lako ostvariti svoje planove, jer najveći garant ZOI'84 su radnici preduzeća.

Mirsad Lepara uposlenik ZOI'84, u ovom preduzeću radi 15 godina i smatra da su glavni krivci za ovu situaciju u preduzeću političke elite, politički mentori koji upravljaju preduzećima, "oni su kriminalci i oni su nas doveli u ovakvu situaciju".

"Bez plaće mi smo polumrtvi. Nemamo osnovne uvjete za život, nismo u mogućnosti ni da se liječimo, niti da plaćamo režije, a ovu firmu smo održavali koliko smo mogli. Naše porodice su ostale bez sredstava i prepušteni smo na milost i nemilost", kazao je Lepara.

Postoji mogućnost blokiranja svih objekata koji su u vlasništvu preduzeća ZOI '84.

Radnici su u generalnom štrajku od 23. juna, okupljali su se ispred zgrade direkcije i Vlade Kantona Sarajevo gdje su tražili rješenje problema u preduzeću.

Štrajk će biti nastavljen sve dok im se ne isplate minimum dvije plaće.