BiH
2

Radnici ZOI'84 ponovo ispred zgrade Vlade KS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, prekinuta u ponedjeljak, nastavljena je danas razmatranjem Nacrta zakona o taksiprijevozu Kantona Sarajevo.

Novim zakonskim rješenjem, prvim ovakve vrste, predložena je promjena kojom je umjesto izdavanja jedne taksidozvole na dosad predviđenih 700 stanovnika ovaj kriterij promijenjen te će sada na svakih 500 stanovnika Kantona biti predviđeno jedno taksivozilo.

Nacrt zakona o taksiprijevozu tretita uvjete, organizaciju i način obavljanja taksiprijevoza, broj i razmještaj taksistajališta i način njihovog korištenja, broj vozila, način naplate taksiprijevoza, prava i dužnosti taksivozača, način registracije te izdavanja taksioznaka.

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo ponovo su se okupili radnici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 koji protestirajući traže, između ostaloga, da zastupnici razmatraju odluke o zaduženju KS-a za kredite u ukupnom iznosu od deset miliona KM.

Tim kreditima planirana su i sredstva za oporavak preduzeća ZOI '84 koje se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, a radnici tvrde i da već četiri mjeseca nisu primili plaću.

Ove odluke su na dnevnom redu današnje sjednice, a na jednoj od prethodnih sjednica nisu dobile potrebnu većinu.

Zastupnici će se izjašnjavati i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Statut JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo te o nekoliko izvještaja o radu institucija kulture u KS-u.