BiH
15

Radnici ZOI'84 angažovali advokata: Umjesto radnika rješenje o otkazu potpisao njegov otac

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Jedan od radnika koji su dobili rješenje o otkazu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radnici ZOI'84 odlučili su krenuti u borbu za svoja radnička prava. Od ponedjeljka su se počeli uručivati otkazi, a dio radnika je otišao na godišnji odmor. Predsjednik Sindikata radnika Alija Hodžić tvrdi kako se zakonske procedure ne poštuju, te da se ovim otkazima stvaraju slučajevi. Među otpuštenima ili onima koji će biti otpušteni su dvije porodilje, jedna samohrana majka, te radnik u čije je ime rješenje o otkazu potpisao njegov otac.

Radnici su zbunjeni i ne znaju šta se dešava. Do njih dolaze oprečne informacije, a prema savjetu advokata ne trebaju potpisivati ništa što nije prema zakonu.

"Ovo je nečija samovolja. Ne mogu se ovako radnici otpuštati i stvarati socijalni slučajevi. Treba imati izvanredan program ozdravljenja firme pa onda ljude ako treba otpuštati. Smatram da nije dobro što se to radi u ovom periodu, jer je u toku priprema otvorenja zimske sezone. Ovdje se hvale kako će 25. ovog mjeseca postaviti ledenu plohu, a ja se pitam ko će im to raditi, jer osoblje iz kancelarija koje su pune sigurno neće", rekao je Hodžić.

Rješenje potpisao otac umjesto sina

Do sada su samo tri radnika potpisala rješenje o otkazu. Hodžić ističe kako je za jednog uposlenika rješenje potpisao njegov otac, jer nije shvatio o čemu je riječ i mislio je da je to uredu.

"On je zbunjen. To je žalosno od pravne službe i radnika i pitam se gdje im je tu etika. Borit ćemo se za te radnike na sudu. Među onima koji će biti otpušteni su radnice ZOI Tours, nekada vodeće agencije u Jugoslaviji. Ne možete svezati radnike za stolicu i reći radite, a onda reći kako ne rade ništa i ukinuti ih. Tu su i radnici Ski-centra i Zetre", kazao je Hodžić.

Ističe kako Sindikat nije dobio spisak ljudi koji trebaju biti otpušteni, te da je sadašnja komisija, za koju Hodžić tvrdi da ju je izabrao direktor, a čije članove možete vidjeti na fotografijama u galeriji, potpisala ugovor o tajnosti, odnosno da neće smjeti reći koji će radnici dobiti otkaz.

"To je suprotno zakonu jer treba biti javno i okačeno na oglasnoj tabli. To je kršenje ljudskih prava. Žalosno je da su jučer na Dan zaštite ljudskih prava radnici dobijali otkaze. Među njima su i dvije porodilje koje su pozvane da potpišu rješenje o otkazu, a primljene su na neodređeno. Tu je Arzija Jusić, samohrana majka koja se obraćala i pismom direktoru", rekao je Hodžić.

Dugovanja radnicima nisu isplaćena

Kazao je kako se malverzacije stalno rade, te da je ministar privrede Emir Hrenovica tražio četiri puta da mu se dostavi izvještaj o poslovanju ZOI'84, a da je isti prepravljan nekoliko puta.

"Šefica finansija dobila je 8.000 stimulacije i novac da isplati kredit jer ima hipoteku na kuću. Jesu li svi uposlenici isti ili je neko iznad toga? Ima tu itekako kriminala. Prema zakonu, kada se uručuje otkaz, uposleniku trebaju biti izmirena sva dugovanja. No, to ovdje nije slučaj. Ova tri radnika morala su potpisati i izjavu da pristaju na to da će im dugovanja biti isplaćena u 2015. godini ukoliko firma bude imala novca. Prema sanacionom programu koji je usvojila Skupština KS rečeno je da će od kredita biti isplaćena dugovanja radnicima, ali očito taj sanacioni program ne važi", rekao je.

Radnici su dobili ohrabrenje od advokata koji je rekao da se nije trebalo ovako raditi i da je ishitreno, te mimo zakona. Također ih je posavjetovao da ne potpisuju ništa.

"Radim tri godine u preduzeću. Imam ukupno 28 godina radnog staža i 11 godina sam bio na birou pa sam se ovdje zaposlio. Ne mogu ništa da kažem jer ne znam šta se dešava. Dobio sam rješenje o otkazu ali nisam potpisao", rekao nam je jedan od radnika.

Novinari mogu ući uz odobrenje direktora

Ono što je također zanimljivo je informacija da je novinarima, kako tvrdi uposlenik osiguranja Zetre, zabranjen ulaz, prema nalogu direktora, odnosno ne mogu ući bez direktorovog odobrenja i najave. Problem je imao i advokat koji sarađuje sa Sindikatom, a s kojim se sastao u kuglani Zetre jer, prema Hodžićevim riječima, nisu im htjeli dodijeliti kancelariju za Sindikat.

"Po kojem zakonu je zabranjen ulaz ljudima? Direktor kaže kako ima saradnju s nama, a nema nikakvu. Ne želi da me primi niti da razgovara sa mnom. Ovo je samovolja i on radi kako hoće", kazao je Hodžić.

Prema programu sistematizacije, koji također možete vidjeti u galeriji, planirano je otpuštanje 33 radnika, što nam je u ranijim izjavama potvrdio i direktor Midhat Hubijar, do kojeg danas i jučer nismo mogli doći jer je na sastancima.