Mostar
0

Radnici Žitoprometa protestvovali i zatražili smjenu direktora

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici Žitoprometa d.d. Mostar održali su danas ispred uprave tog preduzeća u Mostaru mirni protest kako bi upozorili ne teško stanje u kojem se nalaze zbog neisplaćivanja plata i neuplaćivanja doprinosa te zatražili smjenu direktora preduzeća i pojedinih članova Nadzornog odbora.

Radnici Žitoprometa d.d. Mostar, njih oko 120, zadnju su platu primili za august prošle godine, a doprinosi na plate nisu im uplaćivani od juna prošle godine.

Predsjednik Vijeća uposlenika Žitoprometa d.d. Mostar Marijo Karačić kazao je kako su direktor Žitoprometa d.d. Mostar Daroslav Galić i i predsjednik Nadzornog odbora preduzeća Adnan Smajlović glavni krivci za katastrofalno stanje u preduzeću te za njegovo sistematsko uništavanje.

"Nemamo posla, sve smo sirovine potrošili, rijetko ćete naći neke naše proizvode na policama dućana. Dočekali smo da nakon 65 godina rada, Žitopromet kupuje brašno od privatnika da bi pekara mogla radit dvije do tri večeri. I tako se krpimo", kazao je Karačić.

Dodao je kako je do dolaska novog direktora preduzeće dobro poslovalo te postavio pitanje ko ga je doveo da uništi preduzeće i radnike.

U izjavi za medije, radnici su napomenuli kako se i oni i njihove porodice nalaze u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, da nisu osigurani ni oni ni njihova djeca te da ne mogu ići doktorima, iako im je Dom zdravlja dužan 60.000 maraka.

Upozorili su i na činjenicu da je Nadzorni odbor usvojio novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, iako su dobili argumentirane primjedbe od Vijeća uposlenika i nekih radnika, da je to samo lični obračun direktora Galića s pojedinim uposlenicima i to onima koji su otkrili njegovo nezakonito i nesavjesno poslovanje.

Također, radnici napominju kako se, iako nema sredstava za isplatu plata i nabavu sirovina, novac troši, između ostaloga, na investiranje u objekte koji godinama nisu u funkciji, obnavljanje voznog parka lošim i skupim vozilima te nabavu brašna po cijenama većim od prodajnih cijena Žitoprometa.

Na kraju su se zapitali hoće li njihovo preduzeće doživjeti sudbinu Sokola, Fabrike duhana Mostar, Granita i drugih, nekada jakih firmi, jer još uvijek imaju atraktivne lokacije u Mostaru, Čapljini i Ljubuškom.